Home VestiZabava Poznati svetski muzičari održaće “Koncert za Ukrajinu”

Poznati svetski muzičari održaće “Koncert za Ukrajinu”

by bifadmin

Slavni muzičari Camila Cabello, Ed Sheeran i Snow Patrol nastupiće naredne nedelje na velikom koncertu namenjenom prikupljanju pomoći za Ukrajinu. Oni poručuju da je dužnost svakoga od njih da uradi šta može za ovu zemlju.

Mnogi umetnici i organizatori kulturnih događaja u proteklim godinama najavljivali su koncerte poput čuvenog Live Aid-a na kojem su 1985. godine prikupljana sredstva za pomoć gladnima u Etiopiji, međutim nijedna od održanih manifestacija nije bila ni blizu ovog događaja.

Taj čuveni koncert održan je istovremeno u Londonu gde ga je posetilo 72.000 ljudi i u Filadelfiji gde je imao 89.500 posetilaca. Istovremeno je u još nekoliko zemalja organizovan sličan način prikupljanja pomoći za siromašnu afričku zemlju, a jedna od njih bila je i Jugoslavija u kojoj su slavni rok muzičari nastupali na beogradskoj Marakani.

Kiev Calling

Sličan događaj, samo ne tako veliki, planiraju sada organizatori “Koncerta za Ukrajinu”, koji će biti prenošen na britanskoj ITV i škotskoj STV. Više poznatih pevača, pevačica i grupa je potvrdilo da će nastupati. Među njima su, osim već pomenutih, i Emeli Sande, Becky Hill, Gregory Porter i Chic.

Karte će biti u prodaji od 22. marta a koncert će biti održan u Birmingemu 29. marta. Prihodi od ulaznica biće uplaćeni Komitetu za hitne slučajeve koji je otvorio posebnu liniju za pomoć Ukrajini. Prihodi od reklama emitovanih tokom televizijskog prenosa ovog događaja takođe će biti prosleđeni u te svrhe. Cilj je da se ukrajinskom narodu omogući pristup hrani, vodi, skrovištima i medicinskoj pomoći.

I pankeri su pružili podršku Ukrajini, na svoj način. Jedan od najpoznatijih bendova na svetu The Clash dao je dozvolu ukrajinskom hardkor bendu Beton da prepeva njihovu pesmu “London Calling” u “Kiev Calling” i učini je antiratnim protestnim hitom.

Spot za pesmu je kreiran prošle nedelje i sastoji se od snimaka napada na ukrajinske gradove. Pevač ovog benda rekao je da su mnogi umetnici odlučili da brane svoju zemlju kako mogu i umeju. On trenutno nije na frontu, ali svojom muzikom pokazuje ukrajinski buntovni duh koji će nastaviti da pruža otpor Rusiji. Kada ne peva, frontmen Betona služi zemlji kao ortoped koji leči vojnike i žrtve rata. Bubnjar i basista ovog benda su pak među onima koji su instrumente zamenili puškama.

Izvor: BBC

Foto: Youtube Screenshot, Beton

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar