Home VestiPolitika i društvo Antialergijski efekat proteina iz kravljeg mleka

Antialergijski efekat proteina iz kravljeg mleka

by bifadmin

Alergijska i asmatska oboljenja su poslednjih decenija u stalnom porastu. Brojna istraživanja su pokazala da je visok procenat dece koja su rođena i odrastala u seoskoj sredini zaštićen od astme, alergija i neurodermatitisa. Posebno pozitivan efekat ima štala za krave. Kontakt sa različitim mikrobima u stajskom vaduhu, senu i prašini pomaže u zaštiti od alergija. Osim toga izgleda da pijenje neprerađenog, prirodnog, sirovog mleka smanjuje rizik od alergija.

Da li postoji ključni faktor koji je odgovoran za antialergijska svojstva štala i kravljeg mleka? Istraživači sa međuuniverzitetskog istraživačkog instituta Meserli u Beču su pronašli esencijalni protein. Mlečni protein beta-laktoglobulin (BLG) čini veliki deo belančevina u surutki i nosač je mikronutrijenata gvožđa, vitamina i masnih kiselina. Istraživačka grupa je uspela da pokaže da BLG umiruje imuni sistem u kombinaciji sa gvožđem, cinkom i vitaminom A. U suprotnom može da izaziva alergije.

Naučnici su pronašli da je protein sadržan u velikoj količini u stajskoj prašini i da se zadržava na seljacima. Kada se vazduh u štali udiše, protein ulazi u telo. Detaljnija ispitivanja su pokazala da je BLG u prašini povezan sa cinkom koji ima značajnu ulogu u imunom sistemu. „Usisali smo vazduh kroz filtere na različitim lokacijama oko jedne štale i pregledali uzorke na protein. Mogli smo ga izmeriti u opadajućim koncentracijama do skoro 300 metara oko štale“, objašnjava prva autorka studije Izabela Pali-Šel.

Kako mlečni protein dospeva u toliko velikim količinama u stajsku prašinu? Istraživači su analizirali urin goveda. Protein je pronađen u urinu goveda, kod ženki i kod mužjaka. Da bi testirali antialergijski efekat proteina naučnici su miševima davali stajsku prašinu u obliku kapi za nos. Ukoliko je prašina sadržala BLG nije došlo do alergijske reakcije, dok se ona ispoljila sa kapima u kojima nije bilo tragova proteina.

Prema navodima istraživača zaštitni efekat se pokazao ne samo protiv alergena mleka već i protiv alergena iz breze. Dakle to je opšti zaštitni efekat bez obzira koji alergen je u pitanju. Rezultati istraživanja će pomoći da se stečena naučna saznanja primene kod pacijenata koji pate od alergija.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar