Home VestiEkonomija Poljoprivrednici traže da im se omogući jednostavniji pristup subvencionisanom gorivu

Poljoprivrednici traže da im se omogući jednostavniji pristup subvencionisanom gorivu

by bifadmin

Poljoprivrednici od Vlade zahtevaju da im dozvoli točenje goriva u kanistere svih vrsta, a ne samo u specijalno obeležene, jer u suprotnom mnogi od njih neće moći efikasno da realizuju prolećnu setvu.

Da podsetimo, pre nekoliko dana, kada je Vlada odlučila da zabrani točenje goriva u kanistere, domaći poljoprivrednici su prvo mislili da je u pitanju neslana šala. Jer su benzinske pumpe obično veoma udaljene od njihovih gazdinstava a poljoprivredna mehanizacija poput traktora mnogo troši, te im se ne bi isplatilo da idu njima po gorivo. Ispostavilo se da nije šala, ali i da ova odluka nije “u kamenu uklesana”.

U međuvremenu su domaće vlasti uvidele da njihova odluka može da ugrozi setvu, pa su najavile da će omogućiti točenje goriva u kanistere ali specijalne, kako bi se sprečio potencijalni šverc goriva.

Međutim, predsednik Sabora proizvođača agroprivrede Srbije (SPAS) Zoran Milićević uputio je juče Vladi Srbije pismo u kome traži da se poljoprivrednicima dozvoli da sipaju gorivo u sve sudove koje donesu sa sobom.

„Tražimo da se u najkraćem roku, pred prolećnu setvu kukuruza i ostalih poljoprivrednih proizvoda, svim poljoprivrednicima, a ne samo registrovanim poljoprivrednim domaćinstvima, dozvoli točenje evro dizela u sve vrste kanistera, a ne samo u specijalne“, rekao je Milićević za Betu.

Dodao je da najava da će se dozvoliti točenje goriva samo u specijalne kanistere koji bi se kupovali na pumpama i verovatno bili preskupi podjednako neprihvatljiva kao i to da se Uredbom o ograničavanju cena naftnih derivata dozvoli točenje goriva samo u pogonske rezervoare poljoprivrednih mašina.

Izvor: Beta, Nova

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar