Home VestiEkonomija Bugarska odustaje od ruskog gasa

Bugarska odustaje od ruskog gasa

by bifadmin

Zbog rata u Ukrajini, Bugarska neće obnoviti svoje ugovore sa ruskom kompanijom Gasprom od koje je zadovoljavala skoro sve svoje potrebe za gasom. A ukoliko se sa Rusijom ne dogovori o plaćanju tranzita kroz svoju teritoriju to bi moglo uticati i na naše snabdevanje gasom.

Bugarska, osim što je korisnica ruskog gasa, služi i kao tranzitna zemlja za njega. On putuje od turske do srpske granice kroz Balkanski tok, čiji deo je i Bugarska. Rusija više nije u poziciji da za tranzit plaća u dolarima već u tu svrhu mora da koristi rublje, koje mnogim njenim saradnicima ne odgovaraju.

Zato se u Mađarskoj i Bugarskoj sve više govori o tome da bi ove zemlje mogle obustaviti tranzit ruskog gasa, što bi moglo dovesti do obustavljanja snabdevanja Srbije ovim energentom. Ipak, stručnjaci se nadaju da će se naša dva suseda ipak dogovoriti sa Gaspromom o načinu plaćanja.

Međutim, što se tiče njihovih energetskih potreba situacija je nešto drugačija. Bugarska neće obnoviti ugovor sa Rusijom o snabdevanju gasom koji ističe 2022. Prema rečima njenog rukovodstva, ova zemlja je u pregovorima sa grčkim i turskim vlastima o korišćenju postojeće energetske infrastrukture za upotrebu LNG-a, kao i sa azerbejdžanskim vlastima od koje bi trebalo da dobavlja veće količine ovog energenta.

Bugarska se nada da će joj u ovome pomoći i iskustva EU koja se takođe sve više okreće tečnom prirodnom gasu (LNG) kako bi smanjila svoju energetsku zavisnost od Rusije.

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar