Home VestiEkonomija Ipak neće biti masovne urbanizacije Divčibara

Ipak neće biti masovne urbanizacije Divčibara

by bifadmin

Izmene i dopune Plana detaljne regulacije za Turistički centar Divčibare nisu usvojene, a to su za sada dobre vesti, poručuju iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. Novim planom koji nije usvojen, sve otvorene površine koje ne pripadaju Predelu izuzetnih odlika Maljen, odredeđene za izgradnju turističkog smeštaja.

Izmene i dopune Plana detaljne regulacije za Turistički centar Divčibare za sada nisu usvojene, a to su za sada dobre vesti, poručuju iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. Novim planom koji nije usvojen, sve otvorene površine koje ne pripadaju Predelu izuzetnih odlika Maljen, odredeđene za izgradnju turističkog smeštaja, kaže za Novu ekonomiju Marko Šćiban iz iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS).

„Divčibare su deo Predela izuzetnih odlika Maljen i važne su kao međunarodno stanište ptica, kao i ceo region Maljena, Suvobor i Valjevske planine prema zapadu“, podseća Šćiban.

Prema njegovim rečima, Divčibare nisu bogate vodama, a postojeći vodotoci dobrim delom su, kako pišu lokalni mediji, zagađeni otpadnim vodama.

„Već ima navoda da je čak i Gradac koji izvire znatno dalje, zagađen zbog poniranja tih otpadnih voda, Kamenica, kao i neke druge rečice već u katastrofalnom stanju zbog izlivanja otpadnih voda“, kaže Šćiban.

Problemi sa vodom

On dodaje da se u lokanim valjevskim medijima pojavila informacija o izgradnji novog hotela u jednoj divčibarskoj tresavi (kisela vlažna staništa sa stalnim prisustvom vode) sa koje meštani dobijaju vodu.

Šćiban je podsetio da je na Kopaoniku ove zime već bilo problema sa vodosnabdevanjem i strujom, koje su „iznedrili“ upravo regulacioni planovi poput onog planiranog na Divčibarama.

Kanalizacija tog hotela, nekog njegovog ili okolnog objekta verovatno bi išla u taj potok, pa bi se zagadilo i to malo vode, naglašava on. Ocenjuje da su niska nadmorska visina i uticaj klimtskih promena dobar razlog da se tamo ne prave skijališta, već da se razvija ruralni i eko turizam.

Prema njegovom mišljenju, važno je da se otkloni trenutni problem u vezi sa otpadnim vodama na Divčibarama i zaštite postojeća izvorišta.

Izvor: Nova ekonomija

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

2 komentara

Milan 23. март 2022. - 06:42

Pa vec je unisteno, ne znam o cemu pricate, moralo bi sve da se vrati na stanje od pre 2015… sada je kasno, sve je smrdljivo, razrovano, zagadjeno i nakaradno, uzas sta je aktuelna vlast ne planskim zidanjem napravila od nekada divne planine, kupovao je dozvole i zidao svako ko je mogao.

Odgovori
Milan 23. март 2022. - 06:43

Moralo bi sve da se vrati na stanje od pre 2015… sada je kasno, sve je smrdljivo, razrovano, zagadjeno i nakaradno, uzas sta je aktuelna vlast ne planskim zidanjem napravila od nekada divne planine, kupovao je dozvole i zidao svako ko je mogao.

Odgovori

Ostavite komentar