Home VestiEkonomija Devizne rezerve se u februaru smanjile za 549 miliona evra

Devizne rezerve se u februaru smanjile za 549 miliona evra

by bifadmin

Narodna banka Srbije objavila je da su bruto devizne rezerve na kraju februara ove godine iznosile 15,5 milijardi evra i da su bile za 549,3 miliona evra manje nego na kraju prethodnog meseca.

Neto devizne rezerve, umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovama, na kraju februara iznosile su 12,9 milijardi evra i u odnosu na kraj prethodnog meseca bile su niže za 529,7 miliona evra, navedeno je u saopštenju.

Kako se podseća, deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 134 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Precizirano je da su na smanjenje bruto deviznih rezervi NBS uticale aktivnosti centralne banke na međubankarskom deviznom tržištu u cilju očuvanja stabilnosti na tom tržištu (530 miliona evra), zatim neto razduženje države (107,7 miliona evra) po osnovu kredita i deviznih hartija od vrednosti emitovanih na domaćem finansijskom tržištu, kao i neto povlačenje devizne obavezne rezerve banaka i ostala plaćanja za potrebe države (ukupno 89,3 miliona evra).

Izvor: Beta

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar