Home VestiIT i nauka Pandemija nije na izmaku: Raste broj novozaraženih

Pandemija nije na izmaku: Raste broj novozaraženih

by bifadmin

Ako ste pomislili da se pandemijska agonija završila, prevarili ste se – u Evropi i Aziji ponovo raste broj novozaraženih.

Za to je zaslužan novi hibrid korona virusa – “nevidljiva” varijanta omikrona nazvana BA.2. Ona sadrži genetske mutacije zbog kojih je teže razlikovati je od delta soja nego originalni omikron.

Taj hibrid je prekinuo silaznu putanju grafikona koje svakodnevno gledamo, a koji prikazuju broj novozaraženih. U Velikoj Britaniji je drastično porastao broj novih slučajeva, kao i u Nemačkoj koja beleži po 250.000 novozaraženih na dnevnom nivou. I na ostatku kontinenta broj novih slučajeva raste, osim u zemljama poput naše koje su kasnije ušle u prethodni talas zaraze. Istini za volju, tome je doprinelo i popuštanje mera i prirodni gubitak antitela usled protoka vremena od poslednje vakcine ili bolesti.

Danski naučnici koji su analizirali novi soj tvrde da je on još zarazniji od običnog omikrona, i da će novi talas zaraze podsećati na potonji koji je uzrokovao omikron. Za sada nije poznato da li on izaziva ozbiljniju bolest od svog prethodnika.

Dobra vest u svemu navedenom je da su vakcinisani u velikom procentu zaštićeni od razvoja teže kliničke slike, kao i oni koji su nedavno preležali Kovid-19 uzrokovan omikronom.

Izvor: CNBC

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar