Home VestiEkonomija Proizvođači ne moraju, preprodavci moraju da imaju fiskalne kase na pijaci

Proizvođači ne moraju, preprodavci moraju da imaju fiskalne kase na pijaci

by bifadmin

Poljoprivredni proizvođači koji svoje proizvode prodaju na pijačnim tezgama ne moraju da imaju fiskalni uređaj od 1. maja, ali preprodavci – moraju. Na ovo je ponovo upozorilo Ministarstvo finansija pojašnjavajući uslove predviđene novim propisima u vezi sa e-fiskalizacijom.

Povodom uvođenja novog modela fiskalizacije čija je primena obavezna od 1. maja 2022. godine, Ministarstvo finansija još jednom pojašnjava da su od te obaveze oslobođeni poljoprivredni proizvođači koji svoje proizvode prodaju na pijačnim tezgama, ukoliko nisu registrovani kao preduzetnici kod Agencije za privredne registre.
„Za razliku od navedene kategorije poljoprivrednih proizvođača, posebno ukazujemo na to da obavezu fiskalizacije imaju lica – obveznici fiskalizacije – koji se bave preprodajom robe na pijačnim tezgama, a sa ciljem suzbijanja sive ekonomije i onemogućavanja nelojalne konkurencije koja zbog takvog načina poslovanja postoji na tržištu“, ističe ministarstvo.

Kako se navodi u saopštenju, predstavnici Ministarstva finansija su „mesecima unazad kontinuirano u kontaktu sa predstavnicima lica koja obavljaju delatnost na pijacima“.

„Deo ovih lica koja se bave preprodajom robe već je prijavio poslovni prostor koji se nalazi na pijaci, i po tom osnovu ostvario pravo na subvenciju za kupovinu novih fiskalnih uređaja“, ističe se u saopštenju.

Rok za prelazak na novi model fiskalizacije je najkasnije 30. april 2022. godine, i u ministarstvu ponavljaju da odlaganja tog roka – neće biti.

„Do sada je oko 130.000 obveznika fiskalizacije prijavilo svoje poslovne prostore za prelazak na novi model“, ističe ministarstvo najavljujući novu uredbu kojom će biti otvoren novi rok za prijavu za subvencije za e-fiskalizaciju, od 15. marta do 5. aprila ove godine.

Izvor: N1

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar