Home VestiEkonomija Srpski izvoz u Kinu za pet godina porastao 15 puta, dok se uvoz duplirao

Srpski izvoz u Kinu za pet godina porastao 15 puta, dok se uvoz duplirao

by bifadmin

Međutrgovinska razmena između Srbije i Kine jača iz godine u godinu, a prošle godine je bila rekordna, rekla je premijerka Ana Brnabić prilikom otvaranja Komore kineskih kompanija u Srbiji.

Vrednost spoljnotrgovinske razmene je prošle godine iznosila 5,3 milijardi dolara. Izvoz je u petogodišnjem periodu porastao 15 puta, a uvoz za dva i po puta.

Komora kineskih kompanija je otvorena u Kineskom kulturnom centru na Novom Beogradu. Na štandovima su poredstavljene najveće kompanije, među kojima i „Hbis grupa“ i „Ziđin“, dva najveća izvoznika u Srbiji.

Predstavljene su i „Pauer Čajna“, „Šandong haj spid grupa“, „Huaveji“, „CRBC“ i „Linglong“.

Kina odmah iza Nemačke u spoljnotrgovinskoj razmeni

„Mi smo 2021. godine, iako je to i dalje bila godina pandemija koronavirusa, zabeležili rekordnu spoljnotrgovinsku razmenu od nekih 5,3 milijardi evra (dolara, prim. nov.) i time su Narodna Republika Kina i investitori iz Kine izbili na drugo mesto po važnosti u našim spoljotrogivnskim odnosima, odmah iza Nemačke. I to se desilo u poslednjih pet godina,“ rekla je premijerka prilikom otvaranja Komore.

„Od tih 5,3 milijardi evra (dolara, prim. nov.), naš izvoz u NRJ KINU bio je oko milijardu evra. Taj izvoz je u poslednjih pet godina povećan neverovatnih 15 puta„, rekla je premijerka ovom prilikom.“

Cilj Srbije je da u najkraćem mogućem roku napravi i dogovori sporazum o slobodnoj trgovini o kome su razgovarali predsednici Srbije i Kine, kazala je Brnabić.

Ukupni izvoz u Kinu je 2017. godine bio 62,2 miliona dolara, dok je vrednost ukupnog uvoza bila 1,8 milijardi dolara. Prošle godine izvoz u Kinu porastao je na ukupno 971 miliona dolara, a uvoz na 4,3 milijardi dolara.

Na porast izvoza u Kinu značajno je uticao izvoz rude bakra u poslednje dve godine. Ukoliko posmatramo period od 2017. godine, o kome govori i premijerka, izvoza rude bakra, bakrenaca i cementra bakra do 2020. gotovo da nije ni bilo. Prošle godine on je iznosio ukupno 500,9 miliona dolara, a 2020. godine 44,3 miliona dolara.

Za razliku od rude bakra, izvoz bakra je postojao i ranijih godina, ali je i on uvećan u poslednje dve godine. Tako je Srbija 2021. godine izvezla bakar u Kinu ukupne vrednosti 326,3 miliona dolara, a godinu dana ranije blizu 227,9 miliona dolara.

Izvor: Nova ekonomija

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar