Home VestiIT i nauka Aparat koji može da “štampa” na hiljade različitih pića

Aparat koji može da “štampa” na hiljade različitih pića

by bifadmin

Američka kompanija Kana (Cana) objavila je da je kreirala mašinu koja može da napravi na hiljade različitih pića i napitaka, a koju naziva “prvim molekularnim printerom pića”. On navodno može da “štampa” ajs kafu, hladni čaj, gazirani čaj, vodu sa ukusima, gazirane sokove, koktele, vino i mnoga druga pića.

Ako vam uvod u ovu vest deluje čudno, ostanite sa nama, ni nastavak teksta nije ništa manje neobičan.

Mašina je nazvana Cana One i podseća na mini frižider (veličine aparata za kafu) sa česmom iz koje se može sipati tečnost. Za razliku od aparata za kafu, kojima su za različite kafe potrebna različita punjenja, ona koristi samo jedan kertridž od kojeg se može praviti mnoštvo različitih napitaka.

Njeni kreatori tvrde da su zahvaljujući razvoju analitičke hemije uspeli da na molekularnom nivou od istih sastojaka proizvode različita pića, sa različitim aromama. Dodaju da je moguće isprogramirati čak i količinu šećera, kofeina ili alkohola koje će ova “štampana” pića imati.

“Molekularni printer pića” trebalo bi da doprinese uštedama u kućnom budžetu ali i da spreči dalje zagađivanje planete odbačenom ambalažom od raznovrsnih napitaka. Put do ušteda ipak neće biti tako kratak jer će aparat za prvih 10.000 naručilaca koštati 499 dolara a za ostale 799 dolara. Kertridži će se menjati besplatno ali će kupci morati za svako piće da izdvoje određeni iznos. Tako će gazirana voda koštati 29 centi, hladan čaj 79 centi a koktel 2,99 dolara.

Iako ovo ne zvuči baš isplativo, bar za kupce plićih džepova poput nas sa Balkana, verovatno će se ljubitelji tehnologije oduševiti pomenutim izumom i rezervisati svoj komad, koji će im stići, kako kažu iz ove kompanije, tek negde početkom 2023. godine.

Naravno, ako je sve navedeno istina.

Izvor: Food & wine

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar