Home VestiEkonomija Subvencija od 10,7 miliona evra za firmu koja otvara pogon na lokaciji Geoksa

Subvencija od 10,7 miliona evra za firmu koja otvara pogon na lokaciji Geoksa

by bifadmin

Ministarstvo privrede dodelilo je 10,7 miliona evra državne pomoći kompaniji „Teklas Automotive“ iz Vladičinog Hana, za projekat otvaranja novog proizvodnog pogona u Vranju. Novi pogon će biti otvoren na lokaciji nekadašnjeg Geoksa koji je na leto zatvorio fabriku obuće u tom gradu, piše Nova ekonomija.

Komisija za kontrolu državne pomoći objavila je rešenje u kojem piše da se subvencija dodeljuje za „projekat ulaganja u novi proizvodni pogon sistema za cirkulaciju tečnosti za automobilsku industriju“.

U biznis planu Teklasa se objašnjava da kompanija već ispunjava proizvodne kapacitete na sadašnjoj lokaciji u Vladičinom Hanu, pa traži novu brownfield investiciju blizu trenutne lokacije, što znači niže logističke interkompanijske troškove, navodi se u rešenju.

Dalje se obrazlaže da je bivša fabrika Geoksa u Vranju, sa raspoloživim kadrovima i postojećom infrastrukturom pogodna lokacija za ulaganje, i da zaposleni na lokaciji imaju iskustvo u proizvodnji i očekivane veštine.

Novih 500 radnika

U Nacrtu ugovora (između Ministarstva privrede i kompanije Teklas Аutomotive) koji je dostavljen Komisiji piše da će sprovođenjem projekta biti zaposleno najmanje 500 novih radnika na neodređeno vreme do kraja 2028. godine, računajući od dana podnošenja prijave.

U istom roku će biti izvršeno i ulaganje u materijalna i nematerijalna sredstva firme u vrednosti od najmanje 22 miliona evra.

Teklas se obavezuje i da, nakon ispunjenja obaveze zaposlenja, svakom novozaposlenom redovno isplaćuje osnovnu zaradu koja je za najmanje 20 odsto veća od minimalne zarade.

Vrednost troškova zarada za novozaposlena lica povezana sa ulaganjem u dvogodišnjem periodu nakon dostizanja pune zaposlenosti predviđene investicionim projektom iznosiće najmanje 6,31 miliona evra.

Korisnik u pogonu u Vladičinom Hanu zapošljava 1.093 radnika, od čega je 675 lica bilo zaposleno na neodređeno vreme, a 418 lica na određeno vreme.

Firma je u obavezi da ne smanjuje ukupan broj zaposlenih ispod 1.631, od čega najmanje 1.175 lica zaposlenih na neodređeno vreme, u periodu od pet godina od završetka investicionog projekta.

Teklas Automotive je Razvojnoj agenciji Srbije u avgustu predao prijavu za dodelu sredstava podsticaja, a Savet za ekonomski razvoj je u decembru doneo odluku kojom se odobrava 10.775.000 evra pomoći.

Izvozno preduzeće

Teklas Automotive iz Vladičinog Hana je u vlasništvu privrednog društva „Teklas Кaucuk San. Ve Tic. A.S.“ iz Turske. U Vladičinom Hanu je osnovan 9. septembra 2015. godine.

Kompanija se bavi proizvodnjom ostalih delova i dodatne opreme za motorna vozila.

Teklas grupacija poseduje pogone za proizvodnju u Srbiji, Bugarskoj, Turskoj, Кini, Meksiku i SAD. Glavna tržišta Кorisnika su uglavnom zemlje Evropske unije, navodi se u rešenju Komisije.

Subvencija će biti isplaćena u sedam tranši, prva u 2022. godini u iznosu od 6,5 miliona evra, a zadnja 2028, godine u iznosu od 532,8 hiljada evra.

Izvor: Nova ekonomija

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar