Home VestiEkonomija U kojim zanimanjima žene dominiraju

U kojim zanimanjima žene dominiraju

by bifadmin

U trećem kvartalu prošle godine u dosta sektora među zaposlenima bilo je više žena nego muškaraca, najviše u delatnosti – sobarice, sobari, negovatelji, kao i u proizvodnji za sopstvenu upotrebu, čak 88 odsto od ukupno zaposlenih bile su žene, objavio je Eurostat.

Žene su bile brojnije i u sektorima socijalnog rada i zdravstva (78 odsto), obrazovanja (72 odsto), ostalih uslužnih delatnosti (64 odsto), uslugama smeštaja i ishrane i finansijskih delatnosti i delatnosti osiguranja (po 53 odsto).

Međutim, žene su činile samo 10 odsto radnika u građevinskom sektoru i 13 odsto u sektoru vađenja ruda i kamena.
Što se tiče zanimanja, u istom periodu, više žena je bilo među službenicima (66 odsto), uslužnim i prodajnim radnicima (63 odsto), profesionalcima (54 odfsto) i osobama sa osnovnim zanimanjima (53 odsto).
Nasuprot tome, žene su predstavljale samo jednu desetinu radnika u zanatstvu i srodnim zanatima (11 odsto) i vojsci (10 odsto).

Od trećeg kvartala 2011, udeo žena je, prema podacima Eurostata, najviše povećan u sektoru delatnosti snabdevanja električnom energijom, gasom, parom i klimatizacijom, sa 22 na 28 odsto.

Najveći porast dogodio se tokom pandemije, a udeo žena je u desetogodišnjem periodu porastao i kada se radi o poslu menadžera.

Među menadžerima je tako tokom 2011. bilo 33 odsto žena, da bi prošle godine bilo njih 35 odsto.

Udeo žena među zaposlenima se smanjio u poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu (sa 39 na 31 odsto) i među KV radnicima u poljoprivredi, sa 37 na 29 odsto.

Izvor: Danas

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar