Home VestiIT i nauka Ukrajina legalizovala kriptovalute

Ukrajina legalizovala kriptovalute

by bifadmin

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski potpisao je zakon kojim će kriptovalute postati legalne valute u ovoj zemlji.

Time će kripto-menjačnice dobiti mogućnost da legalno posluju u Ukrajini, a zakonom je propisan i regulatorni okvir za otvoreno kripto tržište u toj zemlji.

U prethodnim godinama ukrajinsko kriptotržište je funkcionisalo u sivoj zoni, s tim da je građanima bilo dozvoljeno da kupuju i razmenjuju virtuelne novčiće, ali su kompanije i berze koje se bave kriptovalutama često bile na udaru kontrola finansijske policije. Ukrajinske vlasti su sa nepoverenjem gledale na virtuelni novac, smatrajući ga instrumentom za prevare i za pranje novca, pa su pretresale preduzeća povezana sa kriptovalutama i često oduzimala skupu opremu bez ikakvog osnova.

Međutim, više to neće biti slučaj. Zakon koji je juče potpisan legalizovao je kriptovalute, i predvideo određene mere zaštite od prevara za njihove vlasnike.

On je inače u septembru 2021. godine jednoglasno izglasan u skupštini, međutim Zelenski je stavio veto na njega tvrdeći da će troškovi uspostavljanja novog regulatornog tela za nadzor tržišta kriptovaluta biti previsoki. No, sada je Ukrajina u drugačijoj poziciji i potrebni su joj svi mogući vidovi finansiranja.

Izvor: Euronews, 021

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar