Home VestiEkonomija Ukrajinski poljoprivrednici tvrde da bi cena pšenice mogla da se utrostruči

Ukrajinski poljoprivrednici tvrde da bi cena pšenice mogla da se utrostruči

by bifadmin

Analitičari kažu da će Ukrajina ove godine zasaditi malu količinu žitarica, što bi moglo značajno podići njihovu cenu na globalnom tržištu ali i usporiti razvoj poljoprivrede u zemlji koja je jedan od najvećih svetskih proizvođača pšenice, suncokreta, šafranike i ječma.

Fajnenšl Tajms piše da bi aktuelna situacija u Ukrajini mogla izazvati veliku prehrambenu krizu, koju bi najviše osetili oni koji su zavisni od ukrajinskih žitarica, pre svega u siromašnoj Africi. Osim analitičara, i poljoprivrednici su se uključili u prognoziranje koliko će useva biti u toj zemlji, svesni da mnoštvo njihovih kolega ove godine neće saditi ništa.

Holandski farmer Kornelis Kees Huizing koji već 20 godina živi u Ukrajini kaže da bi, ukoliko ukrajinski poljoprivrednici uskoro ne počnu da sade, cena pšenice u narednom periodu mogla da se udvostruči, ako ne i utrostruči. Huizinga je inače član poljoprivrednog sindikata čijih 1.100 članova obrađuje oko 10 odsto poljoprivrednog zemljišta u toj zemlji.

Poljoprivrednici su, kaže on, uplašeni i zbunjeni situacijom. Osim što trenutno imaju problem sa nabavkom đubriva i pesticida, brine ih i budućnost jer ne znaju da li će uopšte moći da budu na svojoj teritoriji za vreme žetve. U takvoj situaciji malo ko se odlučuje za setvu.

Zbog takve situacije, analitičari procenjuju da će i kod onoga što se zasadi ove godine u Ukrajini prinosi biti znatno niži, neki čak navode da bi oni mogli da opadnu za polovinu.

No, čak i da Ukrajina nekako proizvede veliku količinu žitarica čini se da neće imati kako da ih izveze. Kako sada stvari stoje, Rusi bi uskoro mogli da dođu do Odese, koja je glavno čvorište za izvoz poljoprivrednih proizvoda. Ova crnomorska luka je od strateške vojne i ekonomske važnosti za Ukrajinu. Nakon gubitka mornaričke baze u Sevastopolju kada je anektiran Krim 2014. godine, ukrajinska mornarica je izmestila štab u Odesu. Tri luke ovog grada su okosnice spoljne trgovine ove zemlje, budući da se skoro 70 odsto njenog uvoza i izvoza odvija morem i da kroz Odesu prođe 65 procenata robe.

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar