Home VestiEkonomija Završena prva carinska e-licitaciji, evo šta je i po kojoj ceni prodato

Završena prva carinska e-licitaciji, evo šta je i po kojoj ceni prodato

by bifadmin

Ručni sat „Iblo“ (Hublot) modela „Bing beng“ (Bing bang) prvi je predmet prodat na prvoj carinskoj e-licitaciji za 900.001 dinar. Iako je njegova početna cena bila najviša, po prodajnoj je na – drugom mestu. Ovaj iznos premašio je sat „Omega speedmaster“ koji je izlicitiran za 1,355 miliona dinara. Za izgubljeni prtljag, za koji se nadmetalo 17 kupaca, vladalo je najveće interesovanje, pa je 99 predmeta – kofera sa stvarima, dečjih kolica i pomagala – prodato po gotovo četiri puta većoj ceni od početne, za ukupno 150.000 dinara.

Uprava carina održala je danas prvu e-licitaciju trajno oduzete robe. Ovakav način prodaje – preko interneta – od sada je pravilo i za druge zaplenjene carinske predmete koji će se javno prodavati na licitacijama, što uključuje i automobile.
Sat prodat za 900.001 dinar bio je najskuplje ponuđeni predmet na prvoj e-licitaciji. Njegova početna cena bila je 885.000 dinara, a licitirala su ukupno tri kupca. Prvobitno je sopšteno da je cena po kojoj je prodat – 895.000 dinara. Ali, ubrzo je rečeno da je zbog kašnjenja u prikazu aplikacije na konferenciji za novinare koja je trajala od početka e-licitacije – saopštena niža cena, i da je konačna cena veća.

Ponuda data u poslednjoj sekundi

Aplikacija za e-licitaciju se, kako objašnjavaju u Upravi carina, ne apdejtuje automatski, pa je kraj licitiranja za najskuplje ponuđeni predmet proglašen pred novinarima u trenutku isteka vremena, ali se po „osvežavanju“ stranice videlo da je aplikacija zabeležila i ponudu datu u poslednjoj sekundi. Time je cena uvećana za još 5.001 dinar, pa je postignuta prodajna cena od 900.001 dinar, rečeno je na kraju konferencije za novinare.

Posmatrajući prema ponuđenoj početnoj ceni, na drugom mestu bio je muški ručni sat „Omega speedmaster“, koji je prodat po ceni od 1.355.000 dinara, što je oko 11.500 evra.

Za razliku od prvog sata za koji je licitiralo troje građana, za ovaj je licitiralo čak sedam kupaca i gotovo mu udvostručilo cenu sa početne 773.000 dinara.
Inače, početna cena za „Iblo“ bila je 885.000 dinara, što je oko 7.500 evra.

Identitet kupaca ni za jedan predmet sa e-licitacije nije poznat za javnost, pošto se licitiranje obavlja pod šifrom.

Šta je u izgubljenom prtljagu

Za izgubljeni prtljag nadmetalo se 17 kupaca i to isključivo firme. Carina „u paketu“ prodaje ukupno 99 predmeta među kojima su koferi, dečja kolica, neka pomagala.

Šta je u koferima – i dalje je nepoznanica.

Zna se samo šta nije – nema lekova, narkotika, zapaljivih sredstava, oružja.

Prema rečima Božidara Đurića, voditelja licitacije iz Carinarnice Beograd, reč je o izgubljenom prtljagu na Aerodromu Nikola Tesla za koji se 100 dana niko nije interesovao – ni putnici, ni drugi aerodromi.
Prtljag je, kaže Đurić, detaljno pregledan i na skenerima i fizički. Sva roba poput lekova, narkotika, zapaljivih sredstava se izvlačila i uništavala.

Pola sata pred kraj licitacije, koja traje do 13.30 časova, cena za ovaj izgubljeni prtljag je sa početnih 39.600 dinara izlicitirana na 100.040 dinara. Na kraju je postignuta cena od – 150.000 dinara.

Izvor: N1

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar