Home VestiEkonomija Američka privreda se oporavlja brže nego posle krize iz 2008.

Američka privreda se oporavlja brže nego posle krize iz 2008.

by bifadmin

U trećem kvartalu prošle godine broj firmi u SAD bio je za 170.000 veći nego u predpanemijskom periodu. Zato je porasla i upotreba poslovnih prostora, kojima se pre samo godinu dana prognozirala apokalipsa.

Tokom pandemije brojni analitičari i konsultantske kuće predviđali su da će se zbog rada od kuće smanjiti upotreba poslovnih prostora. No, desilo se upravo suprotno. Američke kompanije sada se nalaze na više fizičkih lokacija nego pre Kovida-19, kažu iz think-thanka Economic Innovation Group (EIG).

U prvoj pandemijskoj godini dobar deo privrede zatvorio je svoje kancelarije, radnje i skladišta, ili za stalno ili samo privremeno, šaljući zaposlene na rad od kuće. Međutim, sa ekonomskim oporavkom započeto je i vraćanje u poslovne prostorije. Tako je u trećem kvartalu 2021. broj fizičkih lokacija američke privrede bio za sedam odsto veći nego pre pojave korona virusa.

Kada se ova statistika malo razloži, vidi se da je u međuvremenu broj kompanija porastao za 170.000, što je rast od 23 odsto u odnosu na posmatrani period. Najveći broj tih firmi je u uslužnim delatnostima, gde predvode dostavljački i slični biznisi.

Naravno, oporavak ekonomije nije svuda bio uravnotežen. U 74 odsto od ukupnog broja američkih okruga zabeležen je rast broja firmi, dok su neki drugi okruzi, među kojima su i oni najrazvijeniji poput Menhetna koji je izgubio 5.300 firmi, bili u znatno lošijoj situaciji.

Zanimljivo je da je njihov tempo oporavka ovaj put bio mnogo brži nego posle globalne finansijske krize iz 2008. kada je samo 44 odsto okruga pet godina posle krize imalo oporavak poput današnjeg.

Izvor: Economic Innovation Group

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar