Home VestiEkonomija Kako posluje jedina registrovana opančarka u Srbiji

Kako posluje jedina registrovana opančarka u Srbiji

by bifadmin

Jedina registrovana opančarka u Srbiji, Mirna Rackov iz Kikinde, radi punom parom i planira da širi proizvodnju. Njeni klijenti su raznovrsni, od ljubitelja etno obuće do filmskih studija, piše PKS.

Mirna Rackov je godinama radila u privatnoj firmi koja se bavila izradom svakodnevne obuće ali je u jednom momentu odlučila da napusti stari posao i krene u samostalne preduzetničke vode, da sačuva opančarski zanat od zaborava i da kreira modele opanaka koje je danas moguće videti širom sveta.

„Trenutno radim za tri filma koji su u fazi snimanja, kao i za nekoliko Kulturno-umetničkih društava. Plan mi je da proširim proizvodnju u narednom periodu“, priča Mirna i priseća se da je put do uspeha bio trnovit, ali da se isplatio.

Više od 40 modela u ponudi

Ova samouka opančarka savladala je zahtevan umetnički zanat i otvorila firmu za izradu opanaka i obuće za folklor „Maca Papučarica“. Modele jedine registrovane žene opančara u Srbiji nosili su glumci u filmovima „Koreni“, „Kralj Petar I“, „Vreme zla“, „Nečista krv“ – Sloboda Mićalović, Dara Džokić, Nenad Jezdić…

Prvi opanci koje je izradila su takozvani „pertlaši“, a danas u ponudi ima višeod 40 modela. Najčešći klijenti kikindske preduzetnice su Kulturno- umetnička društva, ali i pojedinci koji opanke koriste kao svakodnevnu obuću.

Mirna Rackov mladima poručuje da uvek budu uporni, da biraju poslove i zanate koji će ih izdvojiti iz „mase“.

Ceo tekst možete pročitati na sajtu Privredne komore Srbije.

Foto: Miljan Simonović – Sopstveno delo, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=65011590

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar