Home VestiEkonomija Iako im je prosečna plata oko 1.500 evra, mladih buregdžija gotovo i da nema

Iako im je prosečna plata oko 1.500 evra, mladih buregdžija gotovo i da nema

by bifadmin

Pravljenje bureka nije jednostavan zanat, ali ko ga nauči može da zarađuje u proseku između 1.500 i 1.800 evra. Na našem tržištu rada buregdžija ima veoma malo zato što je taj posao fizički veoma naporan, piše sajt Infostud.

Prosečna tepsija bureka u pekarama u Srbiji ima između 1.000 i 1.100 grama ovog, zvanično, predjela. On se uglavnom sastoji od četiri razvučene i složene kore, koje su, nakon što su zamešene, odstojale najmanje 3-4 sata. I, u zavisnosti od iskustva, spretnosti i umešnosti buregdžije, potrebno je utrošiti između tri i pet minuta, a oni koji ga prave u proseku mesečno zarađuju između 1.500 i 1.800 evra. A opet, ovo zanimanje je i te kako u deficitu. Taj deficit je toliki da većina njih često radi u dve ili više pekara.

Marko Dragićević, potpredsednik Unije pekara Beograda i vlasnik pekare „MA-JO“ na Novom Beogradu, kaže za Infostud da pravljenje bureka uopšte nije jednostavan zanat i da se ne može, poput nekih drugih, naučiti kroz kurs od 240 sati, već je potrebno mnogo više vremena.

Kako se peče zanat

“Ma, kakvi kursevi. Burek sigurno ne možete tako da naučite da pravite. Potrebno je najmanje šest meseci ili godinu dana da u potpunosti savladate sve što treba. Neophodno je da osetite kore pod rukom, da ih pokidate u velikom broju pre nego što napravite dobar burek”, kaže Dragićević.

Ta težina buregdžijskog zanata ne ogleda se samo u savladavanju tehnike rada, već i u izuzetnom fizičkom naporu koji iziskuje.

“Zarada buregdžija može da ide između 1.000 i 1.800 evra mesečno. Oni koji bi da rade samo tri do četiri sata dnevno, na kraju meseca mogu da uzmu oko 50.000-60.000 dinara. Mnogo njih radi na dva mesta i to su onda dobre zarade. Međutim, posao nije lak. Naprotiv, toliko je težak da retko ko dočeka penziju ‘na bureku’. Mahom ga svi prave do 50. ili 55. godine, a onda prelaze na lakša peciva i lisnato testo. Potrebno je mnogo stajati u mestu, razvlačiti kore iznad glave, neophodna je fizička snaga i zbog toga nema mnogo žena koji se bave ovim poslom, iako su one generalno mnogo spretnije sa razvlačenjem kora” kaže Dragićević i dodaje: “U nedostatku pouzadnih i odgovornih burek majstora, mnoge kolege se odlučuju za kupovinu linije za mašinsko pravljenje bureka. Onda tako ulaze u velike investicije koje proizvodno prevazilaze njihove trenutne kapacitete prodaje”.

Ceo tekst možete pročitati na sajtu Infostud

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar