Home VestiEkonomija Industrija video-igara u Srbiji nastavlja da raste

Industrija video-igara u Srbiji nastavlja da raste

by bifadmin

Prihodi koje ta industrija ostvaruje u svetu mere se u stotinama milijardi dolara. I u Srbiji je primetan rast industrije video-igara. U prilog tome govori i organizacija Međunarodne gejming konferencije koja je održana prošlog petka u Beogradu.

Izvršna direktorka Srpske gejming asocijacije (SGA) Kristina Janković je, govoreći za Jutarnji program Radio Beograda 1, iznela podatke koji potvrđuju rast industrije video-igara u Srbiji.

– U 2021. godini srpska industrija video-igara je prihodovala ukupno 125 mil EUR što pokazuje da imamo stabilan rast između pet i 10% godišnje. U industriji je zaposleno 2.200 ljudi, zanimljivo, među njima je 30% žena što nas svrstava na prvo mesto u Evropi po udelu žena u industriji video igara. Samo u protekloj godine video igre nastale u Srbiji su preuzete ili kupljene čak 370 miliona puta – navela je Kristina Janković za RTS.

Razvoju industrije video igara na globalnom nivou najviše pomažu državni fondovi posvećeni finansiranju mladih timova i gejming projekata.

– Italija je pre dve godine izdvojila četiri mil EUR, a protekle godine 10 miliona, Nemačka čak 50 miliona i to je naravno rezultiralo ogromnim skokom objavljenih igara. Srbija je lider u regionu kada je reč o razvoju industrije video-igara, Hrvatska je odmah iza nas, ali u čitavom regionu vlada veliko interesovanje za jednu vrstu regionalnog umrežavanja koje bi vodilo snažnijem nastupu na globalnom nivou – naglasila je Jankovićeva.

Srbija i dalje kasni za razvijenim zemljama, uprkos konstantnom razvoju

Uprkos konstantnom i stabilnom razvoju industrije video-igara, Srbija još uvek kasni za razvijenijim evropskim zemljama.

– Ukoliko posmatramo, recimo, Švedsku ili Finsku, mi se trenutno nalazimo na mestu gde su te zemlje bile pre 10 godina. Švedska industrija video-igara je samo u protekloj godini prihodovala 3,3 mlrd EUR, ali to se može nadoknaditi razmenom znanja i iskustava, moramo konstantno učiti od razvijenijih zemalja kako bi naš napredak bio još brži – objasnila je Kristina Janković.

Na razvoj industrije video-igara u našoj zemlji može uticati snažnija uloga države kroz ulaganja i razvoj obrazovanja, ali i roditelji koji mogu postati pravi zamajac ukoliko bi prepoznali budućnost u razvoju te industrije.

– Moramo promeniti svest ljudi u smislu da je to zaista jedna ozbiljna industrija i profesija, da se roditelji ne plaše da decu pošalju na fakultete koji će ih usmeriti ka tom putu, već je to stvarno jedna prilika da se bave divnim i kreativnim poslom – rekla je Jankovićeva

Izvor: RTS/Ekapija.com

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar