Home VestiEkonomija Najveći beg investitora iz kripto fondova od januara

Najveći beg investitora iz kripto fondova od januara

by bifadmin

Kripto fondovi prošle nedelje su doživeli najveći odliv kapitala od januara jer su ulagači povukli novac iz bitcoin i ethereum fondova, izvestio je CoinShares u ponedjeljak a preneo SEEbiz.

Fondovi su imali 134 miliona dolara neto odliva, što je označilo drugu najgoru nedelju u godini za fondove koji upravljaju ulaganjima u digitalnu imovinu i predstavljalo je oštar zaokret nakon dve uzastopne nedjelje velikih priliva.

Proizvodi povezani s bitcoinom imali su lavovski deo odliva – 131,8 miliona dolara. Kratki investicioni proizvodi u bitcoin, koji se klade na ostvarivanje profita kada cena bitcoina padne, ostvarili su priliv u ukupnom iznosu od 2 miliona dolara, što je njihov najveći priliv ikad zabiežen.

Do preokreta je došlo nakon što je cena bitcoina (BTC), najveće kriptovalute po tržišnoj kapitalizaciji, porasla na 48.000 dolara s 38.000 dolara u samo dvije nedelje početkom aprila.

“Vjerujemo da je rast cena prethodne nedelje možda podstakao investitore da ostvare profit”, stoji u izveštaju

Manji dnevni volumeni trgovanja (2,3 milijarde dolara) od proseka takođe sugerišu da među investitorima nema značajnog stresa.

Sredstva usmerena na ethereum (ETH) ostvarila su 15,3 miliona dolara odliva, što je dovelo do ukupnog odliva od godine do 126 miliona dolara.

U međuvremenu, altcoini (isključujući ethereum) i fondovi s više sredstava ostali su otporni i zabeležili su prilive od 6 miliona dolara, odnosno 5 miliona dolara.

Solana (SOL) je prednjačila sa 3,7 miliona dolara priliva , što je manje u odnosu na 8,2 miliona dolara nedelju pre, čime je priliv od početka godine do danas iznosio 107 miliona dolara.

Sredstva usmerena na cardano (ADA) ostvarila su priliv od milion dolara, dok se 600.000 dolara slilo u litecoin (LTC) fondove.

Fondovi kojima upravljaju ProShares i ETC Group pretrpeli su najveći udarac s odlivima od 64,5 miliona dolara, odnosno 45,8 miliona dolara.

Izvor: Investitor.me

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar