Home VestiEkonomija Jagnje od 30 kila više para pojede, nego što ih donese

Jagnje od 30 kila više para pojede, nego što ih donese

by bifadmin

Talas poskupljenja još uvek ljulja skoro sve prehrambene proizvode, tako da će za ovogodišnju prazničnu trpezu biti potrebno izdvojiti dosta više novca nego što je to bilo za prošli Vaskrs. Međutim, ako je suditi po gužvama na pijacama i marketima građani Čačka i dalje poštuju tradiciju i običaje, pa će se na trpezi kao i obično naći svega.

– Jednom godišnje nam je veliki i najradosniji hrišćanski praznik. Svi običaji za Vaskrs moraju da se ispoštuju. Sve je dosta skuplje, jaja naročito za pet do deset dinara po komadu. Prodavci kažu da je cena koncentrata niikad veća i da su morali podići cene. Šta ćemo, moramo se prilagoditi. Broj ofarbanih jaja s obzirom na cenu ove godine će biti malo manje, ali ionako se ranije poprilično preterivalo – kaže za RINU Stojanka Milikić iz Čačka.

Nema računice

Na Vaskršnjoj trpezi neizostavno je jagnjeće pečenje, a ove godine za kilogram morate izdvojiti i do 2000 dinara, dok je za praseće cena nešto niža. Oni koji imaju jagnjad u svojim torovima kako kažu nemaju računicu da ih prodaju po trenutnoj ceni, pa će po svemu sudeći ovog Vaskrsa jagnjad biti pošteđena, a ceh će naplatiti prasići.

– Sve je manje onih koji se bave stočarstvom bar ovde kod nas u selu, oko ovaca ima dosta posla, jagnje recimo mora da pojede puno koncentrata da bi dostiglo neku kilažu od oko 30 kila za dva meseca, minimalno. Računica je prilično loša, s obzirom da je sada je sve poskupelo, žito, koncentrat, a cena žive vage je 400 dinara – rekao je Nenad Petronijević iz čačanskog sela Riđage.

Ugostitelji ipak sve nade polazu u prvomajske praznike očekujući da će prodaja pečenja tada biti bolja.

– Ovo je sada sve diskutabilno kako će i šta biti posle ove krize, do sada je oko praznika prodaja pečenja bila dobra, pa to očekujemo i za prvomajske praznike posebno zbog turističke ponude u našoj okolini – rekao je Zdravo Drakul čačanski ugostitelj

Izvor: Blic

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar