Home VestiEkonomija Jak dolar ne smeta dinaru

Jak dolar ne smeta dinaru

by bifadmin

Od početka rata u Ukrajini, energetske krize i inflacije, došlo je i do oscilacije kursa jakih svetkih valuta. Dok je evro za nijasnu pao, dolar jača, kao i ruska rublja koja je poslednjih dana dostigla i prestigla vrednosti pred početak sukoba. Stručnjaci smatraju da se ovaj rolerkoster valuta, naročito dolara, ne odražava na dinar, niti monetarnu stabilnost naše zemlje. Kako kažu, obaveze Srbije su u veoma malom procentu u ovoj moneti.

Dok je za evro u utorak, prema srednjem kursu, trebalo izdvojiti 117,8 dinara, za dolar čak 109,3 dinara. Rublja je prema statistici NBS koštala 1,324 dinara.

Prema rečima ekonomiste Ivana Nikolića jačanje dolara poslednjih nedelja nije ništa neobično, niti novo. Smatra da nije striktno vezano za rat u Ukrajini.

– Posmatranjem trendova godinama unazad, stabilnost američke valute ne može da se veže za rat koji traje. Ono što je pre svega uticalo na skok američke valute je uobičajena praksa nakon njihovih izbora – kaže Nikolić. – Pre izbora dolar obavezno padne, a zatim, kada se uspostavi administracija – raste. Tako je i sada, a radi se o psihološkom faktoru koji utiče na to. Ako poredimo evro i dolar, slabljenje evra je pod uticajem mnogo slabijih performansi evropske ekonomije u odnosu na američku. Dolar je imao i mnogo veće skokove nego što je sada, jedan od tih pikova je bio 11. septembra, a sadašnji iznos svakako nije najveći ikada.

Efikasnim merama rublja ima vrtoglavi skok

Kako naš sagovornik kaže, kada je reč o ruskoj rublji, od početka rata, kad su počeli veliki pritisci EU i SAD, sankcije i izbacivanje Rusije iz platnog sistema SVIFT, ruska valuta je doživela pad. Efikasnim merama, međutim, a naročito zahtevom da “neprijateljske zemlje” EU plaćaju gas u rublji, uticala je na vrtoglavi skok.

– Današnji nivo od 79 rublji za dolar gotovo je isti kao 24. februara kada je bio 81,8 – objašnjava Nikolić. – U prvih deset dana marta dostizao je i 145 rublji za dolar. Kako je sada ruska valuta u odnosu na dolar i jača nego uoči rata, Ruska centralna banka neće dozvoliti dalje jačanje. Razlog je, jer bi to direktno potkopalo cenovnu konkurentnost energentima, koji su najvažniji u ruskom izvozu. Ako je prihvaćeno da se energenti izražavaju u dolarima, a plaćaju u rublji, što je jača ruska valuta, manje će im se plaćati.

Nikolić napominje da su oscilacije u kursu, pad evropske valute, inflacija, zanemarljivi naspram ogromne štete koja će ostati posle ovog rata.

– Što se tiče direktnog uticaja jačanja dolara na srpski finansijski sistem, s obzirom da je srpska ekonomija više vezana za evro nego za dolar, ne treba očekivati značajan neposredan uticaj – rekli su ranije u NBS. – Učešće javnog duga u dolarima je tokom prethodnih godina značajno umanjeno i s oko 34 odsto s kraja 2016. smanjeno je više nego trostruko.

Dozvoljni krediti samo u evrima

OD 2011. na snazi je zabrana indeksacije kredita građanima u bilo kojoj valuti osim evra, te danas takvih kredita gotovo ni nema u bilansima banaka, što ukazuje da naši građani po ovom osnovu nisu pogođeni jačanjem dolara – objasnili su u NBS. – Pri tome, treba imati u vidu da kretanje kursa dinara u odnosu na dolar zavisi isključivo od kretanja kursa evra u odnosu na dolar na međunarodnom finansijskom tržištu, uzimajući u obzir stabilnost dinara prema evru u dužem vremenskom periodu.

Izvor: Novosti.rs
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar