Home TekstoviB&F Plus Lena Miladinović, šahistkinja i izvršna direktorka platforme Outpost Chess: Velemajstorski potez za povezivanje šahista

Lena Miladinović, šahistkinja i izvršna direktorka platforme Outpost Chess: Velemajstorski potez za povezivanje šahista

by bifadmin

Lena Miladinović sa nepunih trideset godina života već ima iza sebe više od dve decenije „radnog staža“ u svetu šaha, kao igrač, trener, sudija, organizator šahovskih događaja i od nedavno kao – preduzetnik. Zajedno sa iskusnim stručnjacima iz različitih oblasti razvija digitalnu platformu Outpost Chess, kako bi se kroz delotvornije povezivanje šahovskih profesionalaca vratio prestiž ovoj profesiji. „Šahisti su i te kako spremni da modernizuju svoj tradicionalni svet“, tvrdi naša sagovornica, „samo im je potrebno ponuditi odgovarajući način. Nadam se da će se Outpost Chess pokazati kao velemajstorsko rešenje“.

Lena Miladinović se uputila u svet šaha već sa šest godina, u društvu dede i oca koji su je naučili prvim šahovskim koracima i preneli joj ljubav prema ovoj drevnoj igri. Šah je specifična, statična igra i zato je deci manje privlačna od ostalih, pa se i buduća profesionalna šahistkinja dugo dvoumila između lopte i figura. „Ali ima nešto misteriozno u šahu, što vas vuče njemu“, priča Miladinovićeva kako je došlo do toga da sa šahovskim figurama deli svoj život više od dve decenije.

Misterija postaje još veća kada se ima u vidu da, kako kaže, ona nije osoba koju „drži mesto“, pa otuda dolazi i odluka da se kroz šahovsko polje kreće sa različitih strana, kao igrač, trener i šahovski sudija. Trenutno učestvuje i u organizaciji jednog od najvećih šahovskih događaja u svetu, FIDE Grand Prix Belgrade 2022. Prestonica Srbije je ponovo domaćin ovakvog turnira posle više od tri decenije, što je za našu sagovornicu još jedan pokazatelj da šah vraća nekadašnju popularnost i u svetu i kod nas.

B&F: Svojevremeno su najvažnije šahovske turnire pomno pratili vodeći mediji. Koliko su ovakvi događaji vidljivi danas, u digitalnom dobu?

Lena Miladinović: Nekada su šahovske sale bile pune, publika je čekala u redovima da uđe, dešavalo se čak i da se navijači potuku… Danas se većina zadovoljava lakšim, „instant“ sadržajima, jer da biste pratili šah morate uložiti napor i puno razmišljati. S druge strane, ni šahovska zajednica se nije dovoljno prilagodila promenama koje je donelo „globalno selo“. Svetu šaha nedostaje veća prisutnost u medijima, ali i veća međusobna vidljivost.

Profesionalni šahisti komuniciraju preko postojećih društvenih mreža, što nije odgovarajući način, ali mi za sada nemamo posebnu platformu na kojoj možemo da se predstavimo, povežemo i globalno komuniciramo sa ljudima iz šahovskog sveta. Nedovoljna povezanost loše utiče i na profesionalni angažman. Kada nas neko pozove na turnir ili neki drugi šahovski događaj, mi nismo sigurni sa kime razgovaramo, niti imamo dovoljno informacija ko nas angažuje. Upravo zato se nadam da će platforma koju razvijamo za povezivanje profesionalnih šahista i popularizaciju šaha, Outpost Chess, bitno poboljšati ovakvu situaciju.

B&F: Šta je presudno uticalo da se baš sada odlučite za takav korak i upustite se i u preduzetništvo?

Lena Miladinović: Kao mladoj šahistkinji najbitnije mi je bilo da pobedim i osvojim zlato. Sada, posle 22 godine bavljenja šahom, važnije mi je da olakšam profesionalni život svojim kolegama i sebi, i da tako vratim šahu sve ono lepo što mi je dao. Nisam se školovala za preduzetništvo, završila sam osnovne i master studije na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, ali sam tokom duge šahovske karijere, kao igrač, trener, sudija i od nedavno kao organizator, imala priliku da veoma dobro upoznam svet šaha sa različitih strana. To mi je omogućilo da uočim glavne prepreke za napredak šahovske zajednice, a s druge strane da kao neko ko je prepoznatljiv u tom svetu, povezujem organizatore, trenere, klubove, igrače…

Tada sam shvatila da postoji ogroman problem u međusobnoj komunikaciji i upitala sam se šta je sa svim onim šahistima koje ne poznajem i ne mogu da ih angažujem? Zašto ne postoji neka platforma kao što je Linkedin, ali isključivo za šahiste, koja bi nam omogućila da se lakše međusobno upoznamo? Tako se rodila ideja za osnivanje Outpost Chess platforme.

B&F: Kako objašnjavate činjenicu da se u jeku „inovativnog doba“ niko ozbiljnije nije posvetio razvoju takve platforme do sada?

Lena Miladinović: Naš tim koji objedinjava iskusne profesionalce u oblasti šaha, poslovanja, preduzetništva i programiranja, prethodno je detaljno istražio situaciju na tržištu. Bilo je nekih ideja i pokušaja, ali su njihovi nosioci brzo odustajali, tako da u svetu ne postoji ništa slično našoj platformi. Glavni razlog zašto se niko tome nije ozbiljnije posvetio je u samoj zamisli, koja je izuzetno složena, pa time i u činjenici da njena realizacija zahteva ogroman trud, vreme i resurse. Mi smo toga potpuno svesni, ali nemamo nameru da odustanemo, jer smo sigurni u svoje sposobnosti da uspešno iznesemo jedan ovakav poduhvat.

B&F: Naziv platforme je takođe povezan sa svetom šaha. Šta znači Outpost?

Lena Miladinović: Da bih odgovorila na ovo pitanje morala bih da održim jedan šahovski čas. Outpost je jedno divno strateško polje na šahovskoj tabli koje često nazivamo – uporište. Od svih šahovskih tema, ova je nekako najdublje šahovska, i zato smo odabrali baš taj naziv za našu platformu.

B&F: Kako će platforma funkcionisati, šta su njene osnovne funkcije?

Lena Miladinović: Svrha platforme je da povezuje sve profesionalce u šahovskoj zajednici na jednom mestu, gde mogu da naprave lične profile, poboljšaju komunikaciju i efikasnije organizuju šahovske događaje. Platforma omogućava pametnu pretragu igrača, klubova, organizatora, sudija, trenera, koja će svima olakšati da budu više angažovani u šahovskom svetu. Jednostavnom pretragom moguće je i videti koji su igrači zainteresovani za učešće na događaju, kao i njihove titule i rejtinge koji odgovaraju ligi ili turniru koji se organizuje.

Imajući u vidu da se većina naknada za učešće na turnirima isplaćuje u gotovini, platforma služi i da se uspostavi siguran, jednostavan i transparentan način za razmenu novčanih transakcija između klubova, organizatora, igrača, trenera i sudija. Ovo je jako važno, jer prilikom organizacije svakog šahovskog događaja, ili organizator plaća učesnika, ili to čini sam učesnik. Kad se taj novac isplaćuje u gotovini, to izaziva nesigurnost, posebno kada se organizuju međunarodni događaji. Prime radi, u praksi je najčešći slučaj da igrač i organizator sve ugovore putem Fejsbuka, uz obećanje da su zagarantovani smeštaj i novac, ali niko tu zaista nema garanciju da će to biti i ispoštovano. Ovo je pogotovo osetljivo kada su u pitanju žene. Transparentan i olakšan protok novca bi svim učesnicima obezbedio sigurnost i time povećao broj učesnika na bilo kom šahovskom događaju.

B&F: Dokle ste stigli u razvoju platforme i kako obezbeđujete potrebna sredstva?

Lena Miladinović: Nedavno smo lansirali takozvani MVP – minimalno održiv proizvod, kako bismo testirali platformu i što pre validirali našu ideju. Iako nisam bila sklona tome da izađemo na tržište pre nego što usavršimo proizvod, shvatila sam da stvari tako ne funkcionišu u startap svetu. Kako je rekao jedan poznati osnivač startapa: „Ukoliko se niste stideli svoje prve verzije, to znači da je niste izbacili na vreme“. Dobili smo finansijsku i mentorsku podršku od Naučno-tehnološkog parka Beograd kroz program „Raising Starts“, a sada konkurišemo za sredstva kod Fonda za inovacionu delatnost i kod inostranih fondova.

B&F: Ko vam može biti najveća podrška u promovisanju platforme, da li su to šahovski savezi?

Lena Miladinović: Iako sam angažovana u Šahovskom savezu Srbije i povezana sa regionalnim, evropskim i svetskim organizacijama i federacijama, danas su važni promoteri influenseri, koji su u šahovskom svetu poznatiji kao „streameri“. Potrebno je mnogo znanja i marketinške moći kako biste privukli ljude da koriste nešto potpuno novo, pa je na samom početku svaka pomoć dobrodošla.

B&F: Kakve su prve reakcije u šahovskom svetu i da li strahujte da bi neko finansijski moćniji mogao da vam preotme ovu ideju?

Lena Miladinović: Iskreno, bojala sam se kakve će biti reakcije. Ne volim da se namećem i da dosađujem drugima ubeđujući ih u neku ideju, ali bih volela da pomognem šahistima da poboljšaju svoj profesionalni život. Ohrabruje me to što su dosadašnje reakcije veoma pozitivne i što svuda oko sebe imam iskrenu podršku. S druge strane, naravno da se pribojavam nelojalne konkurencije. Ali sama pomisao da je ova ideja vredna „preotimanja“, daje mi neku drugu vrstu satisfakcije – potvrdu da ovo što radimo zaista ima smisla. U početku sam krila informacije – tako valjda rade svi početnici. Sada, kada sam se dodatno uverila koliko je ovo teško realizovati, koliko znanja i truda zahteva, pričam o onome što radimo na sav glas, kako bismo dobili što više različitih mišljenja i saveta i uradili pravu stvar.

B&F: Jedan od stereotipa o šahistima je da su pomalo „ekscentrici“, duboko posvećeni ovoj igri i malo zainteresovani za svet oko sebe. Da li su šahisti, generalno, spremni da brzo usvajaju velike promene?

Lena Miladinović: Najčešći stereotip o šahistima, koji sam lično iskusila, jeste onaj da su to „štreberi“. Kada ste tinejdžer, nije vam milo da vas tako doživljavaju, ali što ste zreliji, to vam više godi kada uvidite da se šah povezuje sa inteligencijom, logikom, koncentracijom, strpljenjem i sličnim osobinama. Činjenica da platforme poput chess.com broje 80 miliona korisnika dokazuje da su šahisti i te kako spremni da se modernizuju i ožive svoj tradicionalni svet. Samo im je potrebno ponuditi odgovarajući način. Nadam se da će se Outpost Chess pokazati kao velemajstorsko rešenje.

Zorica Žarković

Biznis i finansije, broj 196, april 2022. 

Foto: Natalija Miladinović

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar