Home VestiEkonomija Najveći fond na svetu zabeležio je gubitak od 74,2 milijarde dolara

Najveći fond na svetu zabeležio je gubitak od 74,2 milijarde dolara

by bifadmin

Norveški suvereni fond bogatsva (SNF), vredan 1,3 biliona dolara i najveći na svetu, zabeležio je gubitak od 74,2 milijarde dolara u prvom kvartalu, zbog tržišnih previranja izazvanih ruskim napadom na Ukrajinu i lockdownom u Kini.

Fond, sa sedištem u Oslu, izgubio je 5,2 odsto na vrednosti akcija, koje imaju najveći udeoo u njegovim ulaganjima, dok su fiksni prihodi pali za 4,8 posto, navodi se u saopštenju, prenosi Bloomberg a javlja Tanjug.

Vrednost nekretnina u koje je SNF uložio porasla je za 4,1 procenat, ali te investicije učestvuju sa manje od 3,0 odsto u njegovim ukupnih ulaganjima.

“Prvi kvartal karakterišu geopolitičke turbulencije, koje su su uticale i na tržišta”, naveo je zamenik izvršnog direktora SNF-a Trond Grande u saopštenju.

Norveška je 27. februara odlučila da Fond izadje iz ruske imovine kao odgovor na napad Moske na Ukrajinu, ali je u stvarnosti naišla na probleme sa sprovođenje svog nauma pošto je Rusija zabranila strancima prodaju hartija od vrednosti na svojim berzama.

Gubitak fonda po osnovu udjela u ruskom kapitalu mogao bi da iznosi nešto manje od 2,8 milijardi dolara, prema procenama predstavljenim 3. marta.

Fond je osnovan 1996. godine s ciljem da norveške prihode od nafte i gasa ulaže u inostranstvu, i ima vlasničke udele u oko 9.300 kompanija širom sveta, pri čemu posjeduje 1,3 odsto svih akcija koje kotiraju na berzama.

Imovina Fonda jednaka je pojedinačnim iznosima od po 240.000 dolara za svakog muškarca, ženu i dete u Norveškoj.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar