Home VestiPolitika i društvo Ruski radnici zaposleni u stranim kompanijama i dalje primaju platu

Ruski radnici zaposleni u stranim kompanijama i dalje primaju platu

by bifadmin

Gotovo 200.000 ruskih radnika zaposlenih u kompanijama u stranom vlasništvu i dalje prima plate, uprkos povlačenju njihovih poslodavaca s tog tržišta zbog međunarodnih sankcija. Međutim, veliki deo tih poslodavaca sada ima problema sa slanjem novca u Rusiju koja je pod finansijskim sankcijama. S obzirom da ne ostvaruju prihod, radnike plaćaju iz rezervi tamošnjih podružnica koje će uskoro presahnuti.

Analitičari to tumače strahovanjima stranih kompanija od nacionalizacije imovine s obzirom da skori završetak rata u Ukrajini nije na vidiku.

Realni broj daleko veći

Prema analizi Financial Timesa, najmanje 188.000 ruskih radnika i dalje prima platu od niza stranih kompanija, od američkog McDonald’sa do francuskog proizvođača automobila Renaulta. Realni broj verovatno je daleko veći s obzirom da veliki strani poslodavci, poput lanca brze hrane KFC i Coca-Cole još nisu potvrdili da li i dalje isplaćuju plate u Rusiji, prenosi Poslovni dnevnik.

Povod za analizu bila je izjava moskovskog gradonačelnika Sergeja Sobjanina koji je početkom nedelje rekao da u ruskoj prestonici oko 200.000 radnika može ostati bez posla.

Stoga su gradske vlasti odobrile plan pomoći vredan 3,36 milijarde rubalja (41,4 miliona dolara). To je dodatno osim državnog plana pomoći vrednog 40 milijardi rubalja namijenjenog za 400.000 radnika.

Kompanije iz sektora konsaltinga, poput Boston Consulting Groupa (BCG), Linklatersa i McKinseyja preselile su svoje ruske radnike u druge države. Međutim, radnike iz proizvodnog, uslužnog i maloprodajnog sektora teško je preseliti, pa mnogima prete otkazi s obzirom da se aktivnosti zapadnih kompanija očito neće tako skoro obnoviti.

Čip Berg, izvršni direktor Levi Straussa, izjavio je ovog meseca kako taj čuveni proizvođač džins odeće i dalje plaća više od 800 ruskih radnika. No, dodao je kako “nije optimističan da će kompanija obnoviti proizvodnju u punom obimu tako skoro”.

Kako tvrdi Piter Fajnding, stručnjak za radno pravo u firmi FisherBroyles, prema ruskom radnom zakonodavstvu kompanije koje su obustavile poslovanje i dalje su dužne da isplaćuju plate. Poslodavci pri tome imaju tri opcije.

Mogu da isplaćuju redovne plate, plate šestomesečni iznos ili presele radnike u delove kompanije gde poslovanje nije obustavljeno.

Poslodavci imaju i mogućnost zadržavanja radnika na manjim platama. Švedski trgovac nameštajem Ikea objavio je kako će isplatiti tri plate, do kraja maja, jednu više nego što zahteva ruski zakon.

Pritisak javnosti

Jedan radnik otkrio je da deo radnika dolazi u praznu Ikeinu robnu kuću kako bi obavio povremenu “papirologiju”, ali se pribojavaju hoće li u idućim mesecima ostati bez posla. Ikea je odbila da komentariše što namerava sa zaposlenima.

Valja naglasiti kako nastavak plaćanja ruskih radnika velikim zapadnim kompanijama nije preveliki teret, s obzirom da minimalna plata u Rusiji iznosi 12.500 rubalja, odnosno 156 dolara.

Tako McDonald’s – s lanjskim ukupnim prihodima od 23 milijarde dolara – i dalje plaća 62.000 radnika u Rusiji, a za plate i troškove najma prostora mesečno izdvaja 50 miliona dolara.

No, veliki deo zapadnih poslodavaca ima problema sa slanjem novca u Rusiju, a s obzirom da ne ostvaruju prihod, radnike plaćaju iz rezervi tamošnjih podružnica koje će uskoro presahnuti, kaže Piter Fajnding.

Prema najnovijem istraživanju BCG-a, većina zapadnih investitora smatra da će proteći između dve i pet godina do obnove njihovog poslovanja u Rusiji. Hoće li uslediti otkazi, zavisi i od razvoja javnog mnjenja na Zapadu prema postupcima ruske vojske u Ukrajini.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar