Home VestiEkonomija Osiguranje kredita – da ili ne?

Osiguranje kredita – da ili ne?

by bifadmin

Kod nas se do nedavno dizalo mnogo buke zbog osiguranja stambenih kredita. Međutim, osiguranje bilo kog kredita koji kupite od banke nije obavezno, a da li je korisno – prosudite sami

Mada je poslednjih godina u javnosti bilo mnogo polemika oko toga da li kredit treba osigurati ili ne, a što se najviše odnosi na stambene kredite, činjenica je da je osiguranje kredita – stvar izbora svakog građanina koji od banke kupuje kredit. Dakle, nije reč o bilo kakvoj obavezi.

Postojanje mnogih stavki pri kupovini kredita od banke, a koje smo detaljnije analizirali u jednom od prethodnih tekstova, često zna da zbuni građane. Možda i zbog toga oni ne žele da razmišljaju o još jednoj dodatnoj stavci kredita i novom trošku.

Međutim, hajmo da pogledamo šta može da donese osiguranje kredita.

Kada je reč o keš kreditima i kreditima za refinansiranje, građanin koji uzme kredit može da se opredeli za polisu životnog osiguranja koja pokriva ostatak duga po kreditu, ako se desi da korisnika kredita zadesi smrtni slučaj, trajni invaliditet ili neki od ostalih pokrivenih rizika. Pored ove vrste osiguranja, moguće je i da se uzme osiguranje od nezaposlenosti. U tom slučaju osiguravajuća kuća plaća preostale rate kredita.

Dobro je znati da mogućnost osiguranja od nezaposlenosti nemaju:

zaposleni na određeno vreme

nerezidetni i oni koji su zaposleni u firmama koje nisu registrovane u Srbiji

Osiguranje pokriva najviše osam mesečnih rata u nizu ili 12 ukupno, ako se dogodi da kupac kredita ostane bez posla. U slučaju smrtnog slučaja, osiguravajuća kuća isplaćuje kompletan ostatak duga. U slučaju invaliditeta postoji više opcija, u zavisnosti od stepena zadobijenog invalidskog stanja.

Kada su u pitanju stambeni krediti, postoji obavezno osiguranje imovine koja se kupuje, a takvo osiguranje omogućava da ukoliko dođe do nekog neplaniranog slučaja (naprimer, izlivanja vode u stan), klijent dobija novac kojim može da plati popravku. U slučaju stambenog kredita, građani mogu da izaberu i životno osiguranje.

Najpoznatije osiguranje kredita koje postoji kod nas je NKOSK osiguranje. Reč je o Nacionalnoj korporaciji za osiguravanje kredita, a banke u Srbiji su obavezne da klijentima ponude stambeni kredit koji ima ovu vrstu osiguranja. NKOSK pokriva situaciju u kojoj klijent banke ostaje bez posla i to u vremenskom periodu do šest meseci. Ovaj mehanizam je smišljen u cilju sprečavanja situacije u kojoj bi banka ušla u proces pokretanja hipoteke. Na ovaj način građanin koji je uzeo stambeni kredit je zaštićen u periodu od pola godine, a banka je zaštićena u istom tom periodu (rate se izmiruju uplatama od NKOSK-a), a i posle toga može da zaštiti svoj novac tako što će aktivirati hipoteku.

Izvor: Kamatica.com

Foto: Pixabay

 

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar