Home VestiEkonomija Rusija će zapadnu robu nabavljati posredstvom “paralelnog uvoza”

Rusija će zapadnu robu nabavljati posredstvom “paralelnog uvoza”

by bifadmin

Pošto su mnogi zapadni brendovi povukli svoju robu sa rafova u Rusiji, ova zemlja se dosetila kako da popuni novonastalu prazninu na tržištu – uvozom, ali ne baš klasičnim.

Verovatno se sada pitate kako to mislimo ne baš klasičnim uvozom. Radi se naime o izjavi ruskog premijera Mihaila Mišustina da će ubuduće trgovci smeti da uvoze u zemlju robu za koju nisu dobili dozvolu njenog brenda. Drugim rečima, moći će da kupuju određene proizvode u inostranstvu i da ih dovoze u Rusiju, bez znanja kompanije koja proizvodi tu robu.

Ova vrsta trgovine naziva se “paralelni uvoz” i na granici je legalnosti. Mnogi ekonomisti je doživljavaju kao trgovinu “na sivo”, budući da krši i neka međunarodna pravila trgovine ali i pravo na intelektualnu svojinu kompanija čija roba se prodaje.

Roba koja će se na ovaj način uvoziti u Rusiji verovatno neće biti prehrambena jer bi se dobar deo nje u transportu pokvario, već lekovi, proizvodi za decu, odeća, obuća, tehnika i slično.

Da ova vest bude još neobičnija potrudila se ruska Antimonopolska agencija saopštenjem da će ova vrsta uvoza podstaći konkurenciju na ruskom tržištu “kroz rast broja uvoznika, koji će uticati na snižavanje cena uvezene robe”.

Izvor: The Fortune

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar