Home VestiEkonomija Srbija ima veliki potencijal za proizvodnju i plasman sušenog voća i povrća

Srbija ima veliki potencijal za proizvodnju i plasman sušenog voća i povrća

by bifadmin

Srbija ima veliki potencijal za proizvodnju i plasman sušenog voća i povrća uprkos činjenici da ova grana poljoprivreno-prehrambene proizvodnje zahteva znatno veća ulaganja od tradicionalnog uzgoja i prodaje svežih plodova.

Može da se suši sve, od paradajza i maline do jabuka, kajsija, gljiva, šargarepe, šljive… Prošle godine izvoz šljive, tradicionalne srpske voćke, u Rusku Federaciju, Sloveniju, Francusku i druge države, vredeo je 15,4 miliona evra. Ostalo sušeno voće izvezeno je za 14,4 milona evra i to najvećim delom na tržište Evrope, SAD i Emirata.

„Od povrća se najviše izvoze mešavine sušenog povrća u vrednosti od 14,2 miliona evra na šta treba dodati devet miliona evra od sušenih gljiva svih vrsta koje se najviše izvoze u evropske zemlje“, navodi Milada Lukešević iz Udruženju za biljnu proizvodnju PKS.

Iako su savremene tendencije u ishrani danas takve da se najviše baziraju na svežem voću i povrću, uspešni primeri srpskih firmi koje suše i prodaju voće i povrće, pokazuju da je uz znatne investicije ovaj vid biznisa isplativ.

Budućnost čuvanja hrane je u sušenju

U kompaniji ACM-INT suše voće i povrće u inovativnim sušarama koje sami proizvode.

„Budućnost u čuvanju hrane pripada upravo sušenju zbog superiornosti u odnosu na druge vrste konzerviranja. Naši sistemi su potpuno automatizovani i mogu se prilagoditi kako velikim industrijskim kapacitetima, tako i individualnim poljoprivrednim proizvođačima“, kaže Lazar Aleksić, glavni tehnolog preduzeća ACM-INT iz Nove Pazove.

Potražnja na tržištu sušenih namirnica progresivno raste, pa će potreba za sušenim proizvodima biti dugoročna i stabilna, smatra Aleksić.

Izgradili su sopstveni brend True Story, čiji porfolijo čine proizvodi nastali jedinstvenom metodom sušenja voća i povrća na niskim temperaturama do 55 stepeni.

Kvalitet ovih proizvoda je, prema rečima Aleksića, rezultat saradnje sa domaćim sertifikovanim proizvođačima voća i povrća i poljoprivrednim gazdinstvima iz Srema kao i voćarskim i ratarskim predelima širom Srbije.

Uspešni primeri kompanija koje posluju u ovom sektoru agrara su i preduzeća „Agranela“, čiji pogoni za sušenje voća se nalaze u Šušeoci nadomak Valjeva i u Donjoj Šatornji pored Topole, kao i porodična firma „Drenovac“ iz sela Mirosaljci pokraj Arilja, koja se bavi otkupom, preradom i prodajom duboko zamrznutog i sušenog liofilizovanog voća.

Izvor: Plodnazemlja.com

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar