Home VestiEkonomija Šri Lanka je bankrotirala

Šri Lanka je bankrotirala

by bifadmin

Šri Lanka je bankrotirala po svom inostranom dugu od 51 milijarde dolara usled najteže ekonomske krize u istoriji te zemlje.

Šri Lanka je zahvaćena akutnom nestašicom hrane i goriva dok je suočena sa svakodnevnim restrikcijama električne energije.

U proteklih nekoliko nedelja nezadovoljstvo javnosti eskaliralo je pokušajima upada mase u kuće članova administracije i bezbednosne snage su rasterale demonstrante suzavcem i gumenim mecima.

Ministarstvo finansija saopštilo je da, pred dobijanje finansijske pomoći od Međunarodnog monetarnog fonda, Šri Lanka proglašava bankrot prema svim spoljnim obavezama, uključujući kredite stranih država.

„Vlada preduzima vanrednu meru samo kao krajnju opciju kako bi se izbegla dalje pogoršanje finansijske situacije“, navodi se u saopštenju.

Ekonomska kriza u Šri Lanki počela je nakon nemogućnosti uvoza osnovnih roba iz inostranstva pošto je pandemija uticala na pad prihoda od turizma i prinosa iz inostranstva.

Šri Lanka je zatražila ublažavanje dugovanja od Indije i Kine ali su obe zemlje, umesto toga, ponudile dodatne kredite za kupovinu robe.

Izvor: Srna/021.rs

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar