Home VestiEkonomija Šta donose izmene Zakona o privrednim društvima?

Šta donose izmene Zakona o privrednim društvima?

by bifadmin

Šta su to politike naknada i šta one podrazumevaju? Koje su nove obaveze određenih lica (lica sa posebnim dužnostima u društvu) u slučaju zaključenja pravnog posla ili preduzimanja radnje u kojima postoji lični interes?

Koji su to novi razlozi za pokretanje prinudne likvidacije, a kakva je uloga savetnika za glasanje/rukovodioca imovine i institucionalnog investitora, samo su neke od tema o kojima je bilo reči na radnom doručku održanom prošle nedelje u organizaciji Slovenačkog poslovnog kluba (SPK) i Advokatske kancelarije Stanković & Partneri, na kojem se diskutovalo o najnovijim izmenama i dopuna Zakona o privrednim društvima.

Učesnike panel diskusije je u uvodnoj reči pozdravila Danijela Fišakov, predsednica Slovenačkog poslovnog kluba. Nakon toga su se predstavnicima različitih industrija obratili advokati Anđelka Radovanović, Mitar Simonović i Luka Marosiuk ispred advokatske kancelarije Stanković & Partneri.

Kupovina stečajnog dužnika

Anđelka Radovanović je svoj deo izlaganja posvetila novim obavezama za lica koja imaju posebne dužnosti u društvu, politici naknada direktorima i članovima nadzornog odbora u javnim akcionarskim društvima i novim razlozima za prinudnu likvidaciju. Mitar Simonović se osvrnuo na nove obaveze za sve privredne subjekte u pogledu sedišta i eUprave, nove odredbe koje se tiču pristupanja novog člana u društvo sa ograničenom odgovornošću, kao i izmene u pogledu mogućnosti da izvršni direktori u akcionarskim društvima budu ograničeni supotpisom, te nove privredne prestupe i kaznene odredbe.

Kupovina stečajnog dužnika kao pravnog lica, mogućnosti da jedini zakonski zastupnik društva bude pravno lice, posledice ništavosti ugovora o prenosu udela, izmene u akcionarskim društvima kao što su određenje za šta tačno može da se koristi emisiona premija, novine u pogledu odobrenog kapitala, mogućnosti da javno akcionarsko društvo povećava osnovni kapital putem konverzije duga, pravo društva da identifikuje krajnje akcionare, kao i razlici između krajnjeg korisnika, akcionara i posrednika, obaveze društva u postupku prinudnog otkupa akcija su neke od mnogobrojnih tema o kojima je govorio Luka Marosiuk.

Izvor: Ekapija

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar