Home VestiEkonomija U okviru projekta Startek, startapima, malim i srednjim preduzećima podrška do 50.000 USD

U okviru projekta Startek, startapima, malim i srednjim preduzećima podrška do 50.000 USD

by bifadmin

Srbija je u konkurenciji 132 države lane osvojila 54. mesto po Globalnom indeksu inovacija. Istraživanje i razvoj u našoj zemlji finansira pre svega država, od privrede stiže tek svaki deseti dinar, pa u ovu oblast ne stiže ni pun procenat BDP. Kroz projekat Startek situacija bi mogla malo da se promeni.

Preduzetnici, mala i srednja preduzeća imaju šansu do 18. maja da konkurišu za deo od milion dolara bespovratnih sredstava namenjenih podršci inovacijama i digitalnoj transformaciji, piše portal Novosti.

Konkurs ima tri celine.

Prva je podrška startapima sa inovativnim idejama. Mogu da računaju na dotaciju od 15.000 do 25.000 USD, uz obavezu da obezbede 10% učešća. Očekuje se da ima novca za 23 ovakva projekta.

Mala i srednja preduzeća, koja razvijaju inovaciju ili digitalnu transformaciju, mogu da dobiju od 25.000 do 50.000 USD, ali učestvuju sa 20%. Očekuje se da će biti dodeljeno pet ovakvih grantova.

Treća grupa su mala i srednja preduzeća sa inovativnim izvoznim proizvodom. Ona mogu da dobiju od 50.000 do 100.000 USD, ali moraju da učestvuju sa 30%. Fond od milion dolara i još 100.000 USD za ekspertsku podršku obezbedila je kompanija Philip Morris (Filip Moris).

– Vlada je u oba prethodna mandata bila fokusirana na razvoj inovacija. Sa znanjem i inovacijama dobijamo veću dodatu vrednost i veći BDP. Uradili smo dosta u pogledu digitalizacije. Sledeći korak je ulaganje u razvoj veštačke inteligencije. Uspotavili smo Nacionalnu platformu za razvoj veštačke inteligencije u Kragujevcu. Od aprila je na raspolaganju tehnološkim fakultetima i startapima. Tako će moći da smisle bolja rešenja – objašnjava Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i elektronsku upravu Vlade Srbije.

Prednost fleksibilnost

Isti konkurs je sproveden i prošle godine. Sredstva je tada, između ostalog, dobio i Vladimir Božović, osnivač Zenhajera.

– Moje iskustvo kaže da mi ne kaskamo toliko za svetom. Prednost ovog programa je fleksibilnost. Moguće je regrutovati tim i konkurisati, pa se tek onda registrovati. Nama je to značilo da bismo napravili aplikaciju i uspeli smo da ispregovaramo veliki posao. Sad možemo da tražimo investitore – istakao je Božović

Izvor: Novosti

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar