Home VestiEkonomija Cene pšenice porasle su za više od 40 odsto od početka godine

Cene pšenice porasle su za više od 40 odsto od početka godine

by bifadmin

Globalne cene pšenice porasle su za više od 40 odsto od početka godine

Rast cene pšenice i novi maksimum, te pad cena soje i kukuruza obeležili su trgovanje na novosadskoj Produktnoj berzi ove nedelje.

Napeto je svuda u svetu.

– Imaćete oko 25% svetskog tržišta koje neće imati hleba, sve će biti veoma skupo, moraćemo da gledamo kako da preživimo. Iz ukrajinskih luka nema izvoza, Indija i Rusija zabranile izvoz – rekao je danas predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.

Aktuelne vesti, vezane za pšenicu, stižu upravo iz Indije ovih dana, a o tome piše i foxbusiness.com.

Indija zabranila izvoz pšenice

Naime, Indija, drugi po veličini proizvođač pšenice, zabranila je izvoz te robe zbog rizika po svoju prehrambenu sigurnost. U obaveštenju od petka, koje je potpisao Santoš Kumar Sarangi, generalni direktor spoljne trgovine, navodi se da je „iznenadni skok“ u globalnim cenama pšenice – doveo Indiju, susedne i druge ugrožene zemlje u opasnost.

Izvoz pšenice će biti dozvoljen u slučaju pošiljki – u kojima je neopozivi akreditiv (ICLC) izdat na ili pre datuma obaveštenja i „na osnovu dozvole koju je dala Vlada Indije“ – u druge zemlje, da zadovolje svoje potrebe za sigurnošću hrane i na osnovu zahteva njihovih vlada.

Iako je drugi po veličini proizvođač pšenice na svetu, Indija troši većinu pšenice koju proizvodi. Nacija je postavila cilj izvoza od 10 miliona tona od 2022. do 2023. godine, od čega bi veći deo otišao u druge zemlje, poput Indonezije, Filipina i Tajlanda.

Žetva pšenice u Indiji naišla je na izazove, a druge zemlje se takođe bore sa lošim žetvama koje ometaju njihovu sposobnost da pomognu u nadoknađivanju nedostataka usled rata u Ukrajini. Pre invazije, Ukrajina i Rusija su činile trećinu svetskog izvoza pšenice i ječma.

Globalne cene pšenice porasle su za više od 40% od početka godine. Ranije ovog meseca, FAO je neznatno smanjio svoju projekciju svetske proizvodnje pšenice u 2022. godini, na 782 miliona tona, sa 784 miliona iz prošlog meseca.

Izvor: Telegraf.rs

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

1 komentar

Хаџи-Александар 16. мај 2022. - 07:27

А шта ће нама било чији извоз? Јесенас су платили пшеницу 20 дин, а пре две године 16… И треба да је не буде и треба да буде гладних, па да се престане са омаловажавањем и ниподаштавање сељака, произвођача и хранитеља ове напаћене нације! Ми нећемо бити гладни, а ви остали памет у главу!!! ЖИВЕЛА СРБИЈА!!!

Odgovori

Ostavite komentar