Home VestiEkonomija EK očekuje vrhunac inflacije do jula, zatim postupni pad

EK očekuje vrhunac inflacije do jula, zatim postupni pad

by bifadmin

Evropska komisija objavila je u ponedjeljak procenu da će inflacija u evropodručju dosegnuti vrhunac u drugom kvartalu ove godine (do kraja juna, prim. Investotor) i popeti se na 6,9 odsto, a onda bi trebalo da počene postupan pad i spusti se na 2,7 odsto sledeće godine.

“Očekujemo da inflacija dosegne vrhunac u sadašnjem, drugom kvartalu ove godine i nakon toga počela bi postupno padati”, rekao je na konferenciji za novinare komesar Komisije za ekonomiju, Paolo Gentiloni.

Inflacija u EU je počela da raste od februara 2021. U poslednjem kvartalu prošle godine bila je 4,6 odsto, a u prvom tromesečju ove godine popela se na 6,1 odsto.

U evrozoni, inflacija je u aprilu bila 7,5 odsto, što je najveća zabiležena stopa inflacije u istoriji evropske monetarne unije.

Inflacija u eurozoni ove godine trebalo bi da iznosi 6,1 odsto, a nakon toga da padne na 2,7 odsto u 2023. godini.

Komisija je u zimskim ekonomskim prognozama iz februara ove godine procenjivala rast inflacije po stopi od 3,5 odsto u ovoj godini.

Inflacija na nivou 27 članica EU trebalo bi da poraste s 2,9 prošle godine na 6,8 odsto ove godine i da padne na 3,2 odsto sledeće godine.

Temeljna inflacija, koja se dobije kada se uklone nestabilne komponente poput cena energije, projektuje se iznad 3 odsto u 2022. i 2023. kako u evrozoni tako i u EU u celini, što je iznad cilja Evropske centralne banke (ECB) od 2 odsto u srednjeročnom periodu.

Komisija očekuje najvišu inflaciju u Litvaniji, 12,5 odsto, zatim u Bugarskoj 11,9, Poljskoj 11,7 i Češkoj 11,6 odsto.

Najniža inflacija očekuje se u Portugalu 4,4 odsto, na Malti i u Finskoj, 4,5 odsto.

Izvor: Investitor.me

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar