Home VestiEkonomija EU napravila plan za kupovinu ruskog gasa i zaobišla sankcije koje je sama uvela

EU napravila plan za kupovinu ruskog gasa i zaobišla sankcije koje je sama uvela

by bifadmin

Evropska unija usvojila je uputstvo koje njenim članicama omogućava da nastave da kupuju ruski gas i da ispune zahtev Moskve da on bude plaćen u rubljama, a da pritom ne prekrše sankcije.

Kako prenosi Blumberg, Evropska komisija je na zatvorenom sastanku u petak obavestila svoje članice da se u novom uputstvu pojašnjava da kompanije mogu da otvore namenske račune u Gasprom banci i da gas plate u dolarima ili evrima, s tim što će nakon toga tražiti potvrdu da su izmirili ugovorne obaveze.

Ukoliko kompanije koje kupuju ruski gas ispune te uslove, neće se smatrati da krše sankcije koje je Rusiji uvela Evropska unija, navodi se u uputstvu, prenosi Tass.

Izvor Blumberga je naveo da je tokom sastanka bilo dosta neslaganja, jer su Nemačka, Mađarska, Francuska i Italija podržavale taj plan, dok je Poljska dovela u pitanje zakonitost takve odluke.

Neke države su bile nezadovoljne zbog toga što se u novom uputstvu ne navodi eksplicitno da li evropske kompanije mogu da otvaraju račune u rubljama u Gasprom banci. Evropska unija je do sada to tretirala kao kršenje sankcija, ali se u novom uputstvu to ne navodi, piše Blumberg.

Izvor: 021

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

1 komentar

Snezana 16. мај 2022. - 11:24

Boze dragi dno dna.

Odgovori

Ostavite komentar