Home VestiEkonomija Zašto se Amerika suočava sa nestašicom hrane za bebe?

Zašto se Amerika suočava sa nestašicom hrane za bebe?

by bifadmin

Zato što tri kompanije kontrolišu gotovo celo tržište mlečnih formula za bebe, a njihova proizvodnja nije dovoljno profitabilna da bi privukla još igrača na ovo tržište, odgovara magazin Fortune.

U Sjedinjenim Američkim Državama novopečeni roditelji već dva meseca moraju da obilaze mnoštvo prodavnica i apoteka da bi pronašli mlečnu dohranu za svoje bebe. Oni koji uspeju da je nađu panično kupuju i ono što im treba i što im ne treba, zbog čega je prodaja formula za bebe u međuvremenu ograničena. Ima i onih koji se snalaze kako znaju i umeju pa daju bebama drugu hranu koja bi trebalo da zadovolji njihove potrebe.

Kako je došlo do nestašica?

Problem je nastao kada je jedan od najvećih proizvođača ove hrane, Abbott Nutrition, u februaru povukao svoje proizvode iz prodaje zato što je hrana za bebe bila kontaminirana. Usled bakterijske infekcije, mnoštvo dece se razbolelo a čak dvoje je preminulo. Internom istragom nije utvrđena jasna veza između ovih slučajeva i kompanije Abbott Nutrition. Međutim, u istrazi koju je sprovela američka Agencija za hranu i lekove otkrivena je bakterija Cronobacter sakazakii u proizvodnim pogonima ove fabrike. U izveštaju ovog tela stoji i da se kompanija nije dovoljno brinula o bezbednosti svojih proizvoda. Od tada je njena fabrika zatvorena, dok ne “ispravi nalaze”.

Prestanak proizvodnje u Abbott-u žestoko je pogodio tržište hrane za bebe, koje je prilično monopolizovano. To znači da samo nekoliko proizvođača kontroliše celo tržište.

Abbott, prema jednom izveštaju iz 2011. godine koji nam nudi najsvežije dostupne podatke, drži 43 odsto tržišta. Iako nema novijih merenja, stručnjaci kažu da se od tada nije mnogo promenila situacija. Ostatak tržišta pripada drugim proizvođačima poput kompanija Mead-Johnson i Nestlé.

Dakle, kada je najveća kompanija zaustavila proizvodnju nastala je ogromna rupa u ponudi koju nije imao ko da popuni. U ovoj delatnosti naime nema mnogo novih kompanija, ne samo zbog visokih standarda i strogih provera (koje, kako se pokazalo, ipak nisu toliko stroge), već i zato što se tržište konstantno smanjuje budući da opada broj novorođene dece u SAD.

Ko je kriv za takvu situaciju?

Deo krivice snose kompanije koje se protiv konkurencije bore tako što konstantno režu proizvodne troškove, pa i bezbednosne i higijenske protokole, što može biti i veoma opasno, kako se pokazalo u slučaju Abbott-a.

Međutim, prema mišljenju Skota Fabera, profesora sa Džordžtaun univerziteta, kriva je i Agencija za hranu i lekove koja je trebalo odmah da reaguje na prvu naznaku da iz fabrike izlazi kontaminirana hrana. Jer, kako se kasnije saznalo, u oktobru prošle godine jedan uzbunjivač poslao je ovoj agenciji izveštaj koji govori o propustima Abbott-a u obezbeđivanju uslova za bezbednu proizvodnju. Ovo telo je prvi razgovor sa uzbunjivačem imalo tek u decembru te godine, fabriku je istražilo tek krajem januara, a povlačenje kontaminirane hrane naložilo tek 17. februara ove godine.

Naknadno, u martu, izašao je potpun izveštaj istrage sa smernicama šta sve treba unaprediti i koje greške otkloniti. Među njima se nalazi i preporuka da treba bolje čistiti i održavati proizvodne pogone.

Izvor: Fortune

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar