Home VestiEkonomija Hakeri koriste tuđe telefone za rudarenje kriptovaluta

Hakeri koriste tuđe telefone za rudarenje kriptovaluta

by bifadmin

Umesto da troše svoju struju, sajberkriminalci za rudarenje kriptovaluta sve češće koriste tuđe pametne telefone i ostale gedžete u koje su uhakovali.

Ako vam se telefon često pregreva, ako se aplikacije na njemu “zamrzavaju” ili ako mu je potrebno više vremena nego obično da učita neki sadržaj, možda ste rudar kriptovaluta a da toga niste ni svesni. Naime, sajberkriminalci sve češće hakuju tuđe uređaje za rudarenje kriptovaluta.

Njihov motiv je jasan – rudarenje može koštati mnogo budući da zahteva jake mašine i veliku potrošnju električne energije. Međutim, može se vršiti i preko tuđih uređaja. No, prvo treba dobiti pristup tim uređajima. Hakeri to obično čine preko zlonamernih aplikacija ili preko aplikacija koje u sebi imaju falinku koja omogućava instaliranje drugih aplikacija na uređaj bez znanja njihovog vlasnika.

Nešto slično desilo se Sari Nives Metju, koja je trenutno na doktorskim studijama iz kompjuterskih nauka na španskom Univerzitetu u Mursiji. U pitanju je bila aplikacija CamScanner koja se nalazi na Google Play prodavnici. To pokazuje da i zvanično priznate aplikacije mogu privući hakere u vaš telefon, kaže ova mlada naučnica. Osim preko ranjivih aplikacija, hakeri u tuđe telefone mogu upasti i preko malicioznih ili ugroženih sajtova.

U slučaju da sumnjate da se vaš uređaj koristi u svrhe kripto-rudarenja, trebalo bi da ga prvo skenirate nekim antivirus programom, pa da deinstalirate aplikaciju koja pravi problem. No, često ni to neće biti dovoljno da ukinete pristup vašem telefonu za hakere, pa ćete morati da se obratite stručnjaku.

Izvor: El Pais

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar