Home VestiIT i nauka Hidroelektranu u Kini gradiće roboti, a materijal će se praviti pomoću 3D štampača

Hidroelektranu u Kini gradiće roboti, a materijal će se praviti pomoću 3D štampača

by bifadmin

Hidroelektranu visoku 180 metara na Tibetanskoj visoravni gradiće roboti, a materijal će se praviti pomoću 3D štampača.

Kineski naučnici gradilište pretvaraju u najveći 3D štampač na svetu, a očekuje se da projekat bude završen 2024. godine.
Bageri, kamioni, buldožeri, mašine za asfaltiranje biće bez vozača i u potpunosti će ih kontrolisati veštačka inteligencija, prenosi South China Morning Post. Gradiće se, odnosno štampati, deo po deo.

Brana Jangku će moći da šalje oko pet milijardi kilovat-sati električne energije godišnje iz gornjeg toka Žute reke u Henan.

„Posle više godina razvoja i testiranja, 3D tehnologija za izgradnju velike infrastrukture spremna je za masovnu primenu. To će osloboditi ljude teškog, monotonog i opasnog posla“, naveo je vodeći naučnik projekta Liu Tianiun u naučnom radu za Tsinghua University Journal.

Tim ističe da veštačka inteligencija neće praviti ljudske greške. Liu tvrdi da su vozači kamiona često dostavljali materijal na pogrešne lokacije, dok su udarci i jake vibracije sprečavale vozače da postave stazu potpuno ravno. Većina radnika nije mogla tačno da pročita tehnička uputstva.

„Veštačka inteligencija opremljena znanjem i informacijama predstavlja novi alat koji će olikovati našu budućnost“, rekao je Liu.

Tim napominje da se ova tehnologija može koristiti iu drugim infrastrukturnim projektima, na primer u izgradnji aerodroma i puteva.

„3D tehnologija ima svoje granice, ali će u budućnosti naći više primena. Ne može da štampa strukturu koja se sastoji od različitih materijala, na primer od armiranog betona koji se sastoji od čelika i cementa. Ali armija građevinskih robota može da pomogne u naglom padu broja radnika koji uzrokuje pad nataliteta“, objanio je Lui.

Izvor: 021.rs

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar