Home VestiEkonomija Iz Svetske banke kažu da je recesija sve izglednija

Iz Svetske banke kažu da je recesija sve izglednija

by bifadmin

Predsednik Svetske banke Dejvid Malpas izjavio je juče da ne vidi kako bi svet uopšte mogao da izbegne recesiju, budući da oštro rastu cene hrane i električne energije i da vlada velika nesigurnost usled ruske invazije na Ukrajinu.

Osim dve teške pandemijske godine tokom kojih je privreda radila smanjenim kapacitom i rata u Ukrajini, loš uticaj na globalnu ekonomiju će imati i nedavno zatvaranje pojedinih gradova u Kini iz kojih se u svet izvozi velika količina robe. Naime, kineska politika borbe protiv Kovida-19 kreira nestašice određene robe, na koju računa dobar deo sveta. Ona takođe usporava i razvoj druge najjače ekonomije sveta.

Međutim, u goroj situaciji od Kine trenutno se nalazi Evropa jer se na njenoj teritoriji pored pravog rata odigrava i onaj ekonomski. Iako su članice EU u velikoj meri zavisne od ruskog gasa one istovremeno pokušavaju da kazne Rusiju zbog njene invazije na Ukrajinu. Zato konstantno balansiraju između svojih potreba i pokušaja da disciplinuju zemlju od koje zavise. No, ukoliko bi zbog svega navedenog Rusija smanjila isporuke gasa i nafte na Stari kontinent, on bi se našao u još većim ekonomskim problemima od aktuelnih, misli Malpas.

Slično mišljenje očigledno dele i ostali predstavnici Svetske banke, budući da je ona prošlog meseca smanjila prognozu rasta globalne ekonomije za gotovo ceo jedan procenat, na 3,2 odsto.

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar