Home VestiPolitika i društvo Jagode od 50 dolara – kvalitetno voće ili dobra marketinška ideja?

Jagode od 50 dolara – kvalitetno voće ili dobra marketinška ideja?

by bifadmin

Oishii je mala američka kompanija koja pravi veliku zaradu prodajući izuzetno skromna pakovanja jagoda za čak 50 dolara. Budući da nema dovoljno klijenata koji će izdvojiti ovu svotu za osam do 11 jagoda u jednom pakovanju, u svoju ponudu uvrstila je i nešto jeftinije jagode, koje, istini za volju, opet koštaju previše – najmanje pakovanje od tri jagode vredi šest dolara.

Kada bi vam neko na pijaci ponudio osam do 11 jagoda za 50 dolara, verovatno biste momentalno potražili drugog prodavca. Slično je i u SAD gde kilogram jagoda košta oko četiri dolara. Međutim, kada kompanija zanimljivog imena koja gaji ovo voće na svojim vertikalnim farmama spakuje osam jagoda u jednu kutijicu njima cena vrtoglavo raste – na 50 dolara.

To je slučaj sa jagodama koje proizvodi Oishii. Otkako je otvorila prvu radnju, ova firma beleži veliko interesovanje, posebno među dobrostojećim mlađim kupcima kakvi su influenseri i pripadnici drugih tehnoloških zanimanja. Uprkos visokim cenama svog glavnog proizvoda, kompanija je vrlo brzo širila poslovanje pa sada ima prodavnice na Menhetnu i u Los Anđelesu, a planira da otvori još nekoliko u Njujorku.

U čemu je tajna Oishii-jevih jagoda? Na kompanijskom sajtu piše da je u pitanju japanska sorta Omakase, poznata po izuzetnoj aromi, slatkoći i kremastoj teksturi. Ovu jagodu nekada je bilo moguće gajiti samo na japanskim Alpima, međutim danas se to čini i u SAD, na vertikalnim farmama koje oponašaju pomenuto japansko okruženje: „laganu kišu, hladni povetarac i oštro zimsko sunce“.

No, čak i da je ova marketinška poetičnost uvrštena u cenu krajnjeg proizvoda, ona je i dalje za obične smrtnike previsoka. Ipak, Oishii konstantno beleži rast kupaca i to raznovrsnih, među kojima su i restorani sa Mišlenovim zvezdicama.

Cena prava sitnica: tri jagode za šest dolara

Kao i svakoj kompaniji, i ovoj je cilj da širi svoje poslovanje, pa će uvrstiti i nešto jeftinije jagode u svoj asortiman – one od 20 dolara. Toliko će koštati osam do 11 jagoda. No, tu nije kraj, Oishii je mislio i na one kojima je ovo preskupo pa je napravio pakovanja od šest jagoda koja koštaju 11 dolara, pa čak i pakovanja od tri jagode za šest dolara.

Objašnjenje za njihove cene krije se donekle u popularnosti pomenutog brenda, možda čak i u mišljenju ljudi da je skuplja roba kvalitetnija i zdravija, ali i u činjenici da je vrsta uzgoja kojom se oni bave košta više. Naime, na njihovoj vertikalnoj farmi postoje sistemi koji obezbeđuju drastičnu redukciju upotrebe vode, ali i izbegavanje pesticida. Drugim rečima – kroz cenu ovih jagoda kupci plaćaju i smanjenje ugljeničnog otiska.

Izvor: Techcrunch

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar