Home VestiEkonomija „Preseljenja“ firmi iz Rusije u Srbiju značajna ali ne očekuje se da ovde i ostanu

„Preseljenja“ firmi iz Rusije u Srbiju značajna ali ne očekuje se da ovde i ostanu

by bifadmin

Iako je navala „preseljenja“ firmi iz Rusije u Srbiju značajna, stručnjaci ne očekuju da su one ovde da ostanu
Ruske kompanije koje su preselile deo svog poslovanja ovde zbog rata u Ukrajini i posledičnih sankcija Moskvi, ostaće ovde najviše dve, tri godine, procenuju stručnjaci za poslovno pravo iz domaćih advokatski kancelarija.

U poslednja dva meseca u Srbiji je zabeželen porast broja firmi kojima su vlasnici sa ruskim ili ukrajiniskim pasošem. Očekuje se da će se ova ekspanzija nastaviti u bliskom narednom periodu, jer je to način da nesmetano nastave poslovanje sa svetom u sigurnom okruženju, piše portal Nova ekonomija.

U Srbiji je trenujtno više od 30.000 Rusa

– Očekujemo još velikih ruskih kompanija da će započeti posao ovde kao što je „Jandeks“ (Yandeks) koji namerava da preseli 300 zaposlenih, i „Luxoft“ sa istim brojem radnika – navode advokati i dodaju da obe firme već traže veće poslovne prostore.
Ostanak zavisi od domaćih uslova

Da su te kompanije tu „za stalno“ malo je verovatno, bar sudeći prema mišljenju advokata iskaznom na onlajn sastanku

„Ruske sankcije: Uticaj na kompanije u JIE“, koji je organizovala Pravna alijansa Jugoistočne Evrope (SELA).
Odluka o trajnom ili trajnijem zadržavanju je mnogo kompleksnija i ne zavisi samo od spoljnih i incidentnih uzroka, kakav su sankcije i iembargom, već u dobroj meri i od domaćih faktora – poslovnog i poreskog okruženja, troškova rada, cene nekretnina…

Prema podacima Nove ekonomije, u Srbiji je trenujtno više od 30.000 Rusa. Od početka rata 23. februara, pa samo do 1. aprila, više od 300 kompanija čiji su osnivači iz Rusije, započelo je poslovanje u Srbiji.
To je više od dve trećine broja firmi koje su registraone u prethodnoe tri godine.

Najviše se registruje kompanija iz oblasti koje se lako „sele“, poput programiranja, konsaltinga, IT usluga, veleprodaje…
Zapošljavaju između 10 i 70 ljudi, pokazuje iskustvo domaćih advokatskih kancelarija za poslovno pravo.
Pojedini agenti za nekretnine tvrde da je to jedan od razloga dodatnog skoka cena nekretnina u Beogradu i Novom Sadu. Rusi koji započinju posao, navopdno se sele sa celim porodicama, što bi značilo da ako ruska kompanija ima 300 ljudi, to je automatski priliv od 1.000 ljudi koji moraju negde da žive.

Izvor: Nova ekonomija

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar