Home VestiEkonomija NBS: Ne postoji zakonski osnov za trgovinu devizama na kućnoj adresi

NBS: Ne postoji zakonski osnov za trgovinu devizama na kućnoj adresi

by bifadmin

Poput dostave hrane i lekova od nedavno je uvedena i jedna nova usluga – kupovine i prodaje deviza na kućnoj adresi.

Za sada je poznato da je jedna beogradska menjačnica ponudila ovu mogućnost svojim klijentima, iako u Narodnoj banci kažu da za to ne postoji zakonski osnov, piše Euronews Srbija.

Oni napominju da nije dozvoljeno da ovlašćeni menjač menjačke poslove obavlja tako što će doći na adresu građana.

Usluga je osmišljena tako da se klijent javi telefonom i kaže koliko dinara ili deviza želi da zameni, a kurir mu donese novac s priznanicom o transakciji.

Oni napominju da, po Zakonu o deviznom poslovanju i Odluci o uslovima i načinu obavljanja menjačkih poslova, ovlašćeni menjač menjačke poslove obavlja, na važećoj adresi menjačkog mesta za koje je dobio ovlašćenje NBS i da je dužan da original ovlašćenja istakne na menjačkom mestu.

„Privredni subjekt koji podnosi zahtev za dobijanje ovlašćenja za obavljanje menjačkih poslova, između ostalog prilaže i pismeno zaključen ugovor s bankom, koji obavezno sadrži spisak s nazivima i važećim adresama menjačkih mesta, kao i dokaz o osnovu korišćenja poslovnog prostora. Kad oceni da je privredni subjekt ispunio uslove za obavljanje menjačkih poslova – NBS donosi rešenje o izdavanju ovlašćenja, i to posebno za svako menjačko mesto navedeno u ugovoru“, objašnjavaju u NBS za Euronews Srbija.

Kontrolu vrši NBS

Ovlašćenje za obavljanje menjačkih poslova u Strbiji ima 2.171 ovlašćeni menjač, a oni te poslove obavljaju na 3.086 menjačkih mesta.

U Narodnoj banci ističu da ovlašćeni menjač izuzetno menjačke poslove može obavljati i van menjačkog mesta za koje je dobio ovlašćenje, ali isključivo ukoliko je ispunio obaveze propisane Odlukom i o tome obavestio NBS.

Na pitanje da li su posle prijave kontrolisali menjačnicu koja je nudila navedenu uslugu i da li će snositi neke sankcije, u NBS kažu da, kada je u pitanju delokrug njene nadležnosti, postupaju po podnetim prijavama građana i drugih organa i organizacija. Tako, objašnjavaju da i nakon provere navoda iz prijava ukoliko utvrde da postoje sumnje o postupanju suprotno propisima preduzimaju mere iz nadležnosti NBS, odnosno obavljaju kontrolu menjačkog poslovanja ovlašćenih menjača.

U NBS ističu da je takvo postupanje suprotno Zakonu o deviznom poslovanju i uslovima i načinu obavljanja menjačkih poslova koji su propisanim posebnom Odlukom i da predstavlja devizni prekršaj za koji su propisane novčane kazne i to za preduzetnika u rasponu od 10.000 do 500.000 i za pravno lice u rasponu od 100.000 do 2.000.000 dinara.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar