Home VestiEkonomija Proizvođačima terapije za velike boginje raste vrednost na berzama

Proizvođačima terapije za velike boginje raste vrednost na berzama

by bifadmin

Dok mnoge kompanije, i proizvodne i tehnološke, beleže pad na berzama širom sveta, biotehnološkim je pojava majmunskih boginja znatno podigla vrednost. Ali ne svim, već onima koje se bave ovom i srodnim bolestima.

Primera radi, vrednost akcija kompanije “Siga” porasla je za 40 odsto, kompanije “Emergent Biosolutions” za 12 procenata, “Tonix Pharmaceuticals” za 15 odsto itd. Svima njima je zajedničko jedno – u pitanju su proizvođači terapije za velike boginje kojom se mogu lečiti i majmunske.

Da podsetimo, majmunske boginje izaziva virus koji pripada istoj porodici virusa kao i velike boginje. Zato su, prema tvrdnjama naučnika, oni koji su primili vakcinu protiv Variole vere u velikoj meri bezbedni i od ovog tipa boginja.

Tražnja za lekovima za iskorenjenu bolest

Majmunske boginje postoje već decenijama, ali ne u razvijenom delu sveta već u tropskim predelima u centralnoj i zapadnoj Africi. S obzirom na to kako svet funkcioniše, posebno kada su u pitanju siromašne zemlje, vrlo verovatno je to razlog što u proteklih 50 godina, koliko majmunske boginje postoje na Crnom kontinentu, nije mnogo urađeno na polju unapređenja njihovog lečenja.

Međutim, nedavno su se majmunske boginje pojavile i u Evropi i Severnoj Americi. Ljudi su u strahu počeli da se raspituju kako se leče ove boginje. Strah je verovatno pojačalo i sve što nam se dešavalo u prethodne dve godine sa korona virusom. Međutim, često nam promiče upozorenje stručnjaka da se ove boginje ne šire tako lako kao korona, i da u razvijenim zemljama još uvek niko od njih nije preminuo, zahvaljujući adekvatnoj terapiji.

Ta terapija se sastoji od terapije za druge bolesti, budući da još uvek nije kreiran lek za majmunske boginje. Upravo zbog toga je skočila vrednost kompanija koje proizvode terapiju za najsrodniji tip boginja – velike boginje. U pitanju su antiviralni lekovi ali i vakcine koje sprečavaju zaražavanje.

Ako se pitate zašto bi neko pravio ili čuvao vakcine za boginje koje su iskorenjene još 80-ih godina prošlog veka odgovor je vrlo jednostavan – radi se o naporima država i kompanija da se zaštite od mogućeg bioterorističkog napada velikim boginjama.

Izvor: Kvarc

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar