Home VestiPolitika i društvo Velika Britanija: Bankar navodno suspendovan sa posla jer je klimatologe nazvao ludacima

Velika Britanija: Bankar navodno suspendovan sa posla jer je klimatologe nazvao ludacima

by bifadmin

Kako javlja BBC, britanska banka HSBC je suspendovala jednog svog zaposlenog koji je javno rekao da centralne banke preuveličavaju finansijsku štetu od klimatskih promena i nazvao klimatologe ludacima.

Suspendovani bankar se zove Stjuart Kirk i u HSBC-u rukovodi investicionim timom za odgovorna ulaganja, što znači da je njegov posao da razmatra uticaj finansijskih ulaganja na ekološka, društvena i državna pitanja.

On je prošle nedelje u svojoj prezentaciji “Zašto investitori ne treba da brinu o klimatskim rizicima” na jednoj konferenciji naveo da klimatske promene ne treba da budu briga investitora. Kao primer je uzeo sve učestalije poplave, požalivši se da prilikom ulaganja on mora da razmatra i ono što će se desiti za 20 ili 30 godina.

Dodao je i da nas “stalno neki ludaci plaše propašću sveta” i da su takva “neutemeljena, pristrasna, sebična i apokaliptična upozorenja pogrešna”.

Javnost je burna reagovala na njegove reči, posebno na izjavu: “Koga briga ako Majami za 100 godina bude šest metara pod vodom? Amsterdam je vekovima bio pod vodom pa je sada lepo mesto za život”. Ljudi su na društvenim mrežama masovno tražili njegov otkaz.

Rukovodstvo banke se odmah oglasilo, takođe na društvenim mrežama, tvrdeći da ovo nije zvaničan stav HSBC-a, niti preovlađujuće mišljenje u toj kompaniji.

BBC je objavio da je Kirk suspendovan sa posla, ograđujući se ipak da ta informacija nije potvrđena od strane banke.

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar