Home VestiEkonomija Prošle godine kineska ulaganja u Evropi porasla za trećinu

Prošle godine kineska ulaganja u Evropi porasla za trećinu

by bifadmin

Kineska ulaganja u Evropi oporavila su se u 2021., drugoj godini pandemije, ali sada su fokusirana na nove projekte, posebno u proizvodnji baterija i električnoj mobilnosti, pokazalo je nedavno objavljeno istraživanje

Prošle godine kineska su ulaganja u Evropi porasla za trećinu, na 10,6 milijardi evra, izračunali su američka istraživačka skupina Rodium i nemački institut Mercis.

U 2020., prvoj godini pandemije, potonula su na najniži nivo od 2013. godine. Uz Holandiju , Kinezi su u 2021. najviše ulagali u Nemačku, Veliku Britaniju i Francusku, prenosi Seebiz.

Skok u prošloj godini u Rodiumu i Mercisu pripisuju rekordnih 3,3 ulaganja u nove projekte i Hilhaus Kapitalovoj akviziciji Filipsovog poslovanja s kućnim aparatima, ‘teškoj’ 3,7 milijardi eura.

Čini se da je vreme milijardi dolara vrednih preuzimanja u ključnim strateškim sektorima završilo, zaključak je studije.

Umesto toga, kineske kompanije sada u Europi žele da grade svoje fabrike, posebno u sektorima koji po njihovoj oceni imaju konkurentsku prednost, kao što su proizvodnja baterija i razvoj električne mobilnosti.
– U poređenju sa vrhuncem dosegnutim oko 2016. godine kineska ulaganja stablizovala su se na nižem nivou, rekao je glavni ekonomista Mericsa Maks Zenglajn.

Iako je Evropa i dalje zanimljiva kineskim kompanijama, Zenglajn ne očekuje njihov značajan rast u predstojećem razdoblju, s obzirom na trenutne ekonomske i regulatorne poteškoće.

Izvor: Seebiz

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar