Home VestiBiznis & Finansije Vol Strit objavio je izveštaje tehnoloških kompanija sa razočaravajućim rezultatima

Vol Strit objavio je izveštaje tehnoloških kompanija sa razočaravajućim rezultatima

by bifadmin

Za 20.000 Srba koji aktivno trguju na stranim berzama, prošla nedelja je došla kao hladan tuš. Oko 275 kompanija koje su izlistane na berzama na Vol Stritu objavilo je svoje izveštaje o rezultatima poslovanja u prvom kvartalu 2022. godine, i suprotno očekivanjima stručnjaka najveće tehnološke kompanije izašle su u javnost sa razočaravajućim rezultatima.

Tržišta su momentalno negativno reagovala. Rasprodaja koja je usledila oborila je cene akcija Amazona za oko 400 dolara, Tesle za oko 130, Gugla za oko 200, i Epla za oko 6 dolara. Od tehnoloških giganata jedino je Meta (Fejsbuk) zabeležila rast cena.

Tako su domaći investitori dan za danom, kako su izveštaji izlazili, gledali kako im se portfelji investicija bukvalno tope pred očima, a pojedinih sa kojima je „Blic“ razgovarao gubitke broje i u hiljadama evra.

Da se naši investitori najviše interesuju za tehnološke kompanije, ranije je potvrdio ekonomista i prvi srpski broker, Branislav Jorgić.

– Svaki investitor ima svoje neke posebne preference i politiku investiranja. U suštini, sve se svodi na vaganje da li žele da podnesu veći rizik ili idu na stabilne investicije. Ono što je popularno unazad dve godine su IT kompanije koje su brzo rastuće, i koje često imaju veliku varijaciju u pogledu cena. Imaju nagli rast i nagle padove, ističe za „Blic Biznis“ Jorgić.

Gubici i do 13,7 odsto

Od 28. aprila do danas, prema podacima sajta trejdingvju (trading view) vrednost akcija trgovinskog giganta Amazona su pale za oko 16 odsto, sa 2.891 dolar po akciji na 2.427 dolara po akciji.
Od 25. aprila do danas vrednost akcija Tesle je pala za 11,82 odsto, sa 998 dolara po akciji, na 880 dolara po akciji.

Jedna akcija Alfabeta je u prošli ponedeljak koštala 2.461 dolar, dok ona danas, u trenutku pisanja teksta, košta 2.300 dolara što je pad od 6,54 odsto. Epl koji je 28. objavio svoje rezultate je pao sa nivoa od 163,6 dolara po akciji na 156,7 dolara, tj. pale su za 4,22 odsto.

Majkrosoft je pao za oko 4 odsto, ali od početka današnjeg trgovanja je oporavio deo gubitaka (oko 0,8 odsto). Sa druge strane, Fejsbuk je u izveštaju naveo da je povećao broj korisnika i tržišta su pozitivino reagovala. Cena akcija Mete su porasle sa 174,95 evra sredinom prošle nedelje, na 208,4 dolara što je rast od 16,05 odsto.

Kako pričaju domaći investitori gubici koji su se nizali jedni za drugim prošle nedelje, pitanje je kada će se nadoknaditi.

– Generalno, niko više nije siguran kada se priča o rastu cena akcija tehnoloških kompanija. Za razliku od prošle godine kada je i tržište akcija, ali i kriptovaluta, beležilo rekordne cene, sada to više nije slučaj. Ovo je ove godine bar drugi oštar pad tehnoloških kompanija na Vol Stritu, priča za „Blic Biznis“ domaći investitor I. M.

On ističe, kao i mnogi stručnjaci, da je trenutno makroekonomsko stanje u svetu takvo da uliva nesigurnost među investitorima i da mnog gledaju kako da se reše svojih investicija na najbolji mogući način.
U slučaju Tesle i Amazona kaže on da se preigrao kao i veliki broj drugih ljudi.

– Od 1.200 evra u Tesli sada imam oko 1.055 dolara, ali mi je, a mislim da je i mnogima drugima, najviše uzeo Amazon. Sada u akcijama Amazona držim 1.008 dolara. Ukupno sam izgubio za nedelju dana oko 518 evra, objašnjava sagovornik.

– Ukupan rezultat mi je „popravio“ Fejsbuk sa svojim rastom, koji je isto toliko neočekivan kao i pad prihoda Amazona. Zaradio sam na Metinom skoku 240 dolara, tj. malo manje do te cifre, zaključuje on i dodaje kako sumnja da nam se bliži kraj snažnog rasta ovih kompanija.

Kako ovoliki gubici?

– Izveštaji za prvi kvartal su uglavnom bili bolji nego što se očekivalo. Ipak mega-kompanije su razočarale i izgleda da je to razočarenje i uticalo i nadjačalo druga kretanja na tržištu, rekao je viši menadžer u kompaniji Dakota Velt, Robert Pavlik.

On je dodao i da su izveštaji o dobrom poslovanju ipak ostale u senci zabrinutosti investitora oko rasta inflacije, Fedovog plana za kamate, geopolitičkih problema zbog rata u Ukrajini itd.

– To su izgleda bile preovlađujuće teme, i zarade nisu bile dovoljne da se one zaborave, istakao je Pavlik, prenosi Rojters.

Pored izveštaja Teslu je potkopala i neizvesnost koju investitori osećaju usled zabrinutost da će Mask morati da proda još akcija kako bi finansirao svoj udeo u kupovini Tvitera. Za dan kompanija je izgubila 128 milijardi dolara tržišne kapitalizacije, tj. akcije su momentalno pale za oko 12 odsto.

U slučaju Amazona, pad akcija je podstakao katastrofalno loš izveštaj poslovanja, u kom je zabeležen neto gubitak od 3,8 milijardi dolara u kvartalu završenom 31. marta, što predstavlja oštar pad u odnosu na isti period prošle godine kada je ostvario profit od 8,1 milijardu dolara, izveštava CNN

Rastu vrednosti Fejsbuka je kumovao rast prijavljenih korisnika na platformi. Broj aktivnih korisnika Fejsbuka porastao je na 1,96 milijardi u prva tri meseca tekuće godine, saopštila je prošle nedelje matična kompanija Meta i vrednost akcija je momentalno porasla 19 odsto

Kako kupiti akcije?

Akcije stranih kompanija moguće je kupiti preko domaćih posrednika, a takvu uslugu u Srbiji nudi nekoliko brokerskih kuća i banaka. Ukupna provizija zavisi od količine investiranih sredstava i obično je niža od 1 procenta.

Neophodno je prikupiti što više informacija o poslovanju kompanije, a informacije o samoj trgovini mogu se dobiti preko velikog broja internet portala specijalizovanih za investiranje, kao i od brokera.

Porez na dobit

Porez na kapitalnu dobit (razlika između prodajne i kupovne cene) iznosi 15 odsto. Tako, na primer, ako se kupe akcije za 5.000 evra, a prodaju se za 6.000 evra, plaća se 15 odsto poreza na 1.000 evra što je 150 evra. To je i jedini trošak, pored brokerske provizije koja iznosi oko 1 odsto.

Izvor: Blic

Foto: Pizabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar