Home VestiEkonomija Rast kredita za 12,1 odsto

Rast kredita za 12,1 odsto

by bifadmin

Rast kreditne aktivnosti u martu 2022. u odnosu na isti mesec prošle godine iznosio je 12,1 odsto, pokazuje izveštaj o trendovima u kreditnoj aktivnosti Narodne banke Srbije.

Veći doprinos dalo je kreditiranje privrede (7,2 procentna poena) od kreditiranja stanovništva (pet procentnih poena).

Ukupni domaći plasmani banaka, koji, pored potraživanja po osnovu kredita, obuhvataju i potraživanja po osnovu ulaganja u hartije od vrednosti, kamata i naknada, kao i ostala potraživanja takođe su u martu ubrzali međugodišnji rast, na 11,6 odsto.
Gotovo svi krediti privredi u prvom tromesečju od 64,1 milijardi dinara odnose se na kredite za likvidnost i obrtna sredstva, pri čemu su se najviše zadužila javna preduzeća, odnosno preduzeća iz energetike, preduzeća iz prerađivačke industrije i firme koje posluju nekretninama.

Obim kredita stanovništvu je u prva tri meseca povećan za 23,3 milijarde dinara. Od toga 60 odsto se odnosi na stambene, a ostatak na gotovinske kredite. U martu je godišnji rast stambenih kredita dostigao 16,2 odsto.

Kamatne stope na nove dinarske kredite privredi i stanovništvu blago su povećane tokom prvog tromesečja i u proseku su iznosile 3,3 i 8,5 odsto, što je povećanje sa tri i 8,3 odsto iz prethodnog tromesečja.

Kamatne stope za kredite indeksirane u evrima u prvom tromesečju su u proseku iznosile 2,4 odsto za privredu i 3,4 odsto za stanovništvo.

Učešće problematičnih kredita u ukupnim kreditima nastavilo je da se smanjuje i u prvom tromesečju su smanjeni za 0,1 poen na 3,4 odsto.

Izvor: Danas.rs

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar