Home VestiEkonomija Rio Tinto ne odustaje od kopanja u Srbiji

Rio Tinto ne odustaje od kopanja u Srbiji

by bifadmin

Sajmon Tompson, predsedavajući Rio Tinto Grupe, izjavio je da će ova kompanija, sada kada su završeni izbori u Srbiji, pokušati da nastavi svoj projekat ovde.

Da podsetimo, Rio Tito je još 2004. godine otkrio da je naša zemlja bogata jadaritom, mineralom koji u sebi sadrži dosta litijuma ali i bora. Kompanija je sve ove godine vršila istraživačke radove na našoj teritoriji a kada je počelo više da se priča o rudarenju u lozničkom kraju, otpočeli su masovni ekološki protesti. Rezultat tih protesta bilo je stopiranje ovog projekta.

Naime, srpska vlast je ukinula Uredbu o utvrđivanju planskog dokumenta iz 2020. koji je previđao izgradnju rudnika litijuma.

„Prostorni plan je ukinut i više ne postoji. Samim tim poništeni su svi upravni akti u vezi sa kompanijom Rio Tinto, odnosno ćerkom firmom Rio Sava eksplorejšn, sve dozvole, sva rešenja i sve dozvole. Stavili smo tačku na Rio Tinto u Srbiji”, rekla je tada premijerka Ana Brnabić.

Međutim, sada odlazeći predsedavajući Rio Tinto Grupe sugeriše da to izgleda nije bila tačka već tri tačke. On je izrazio nadu da će, pošto su završeni izbori, australijska kompanija opet sesti za pregovarački sto sa srpskim vlastima, u cilju ponovnog pokretanja ovog projekta.

Izvor: Market Watch

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar