Home VestiEkonomija Rusija uvozi žitarice sa ukrajinskih teritorija koje je osvojila

Rusija uvozi žitarice sa ukrajinskih teritorija koje je osvojila

by bifadmin

Kako javlja ruska agencija TASS, Rusija je počela da uvozi žitarice iz ukrajinskog grada Hersona koji je prvi pao pod njenu okupaciju. Da podsetimo, Ukrajina je i ranije upozoravala da se ovo dešava, samo što nije upotrebljavala reč “uvoz” već “krađa”.

Herson je inače prvi glavni grad neke ukrajinske pokrajine koji je pao u ruske ruke. U pitanju je strateški važan grad sa lukom na Crnom moru i reci Dnjepar. Zahvaljujući takvom položaju pre rata bio je jedan od centara ukrajinskog izvoza.

Budući da sada taj centar kontrolišu Rusi, oni su ga ponovo stavili u funkciju tako što su iz njega počeli da izvoze ukrajinske žitarice ali ne u svet već – sebi. Ukrajinski zvaničnici kažu da su u pitanju hiljade tona ukrajinskih žitarica i povrća koje se prevoze na obližnji Krim.

Ruska strana to ne demantuje. Šta više, prema rečima Kirila Stremusova, novopostavljenog zamenika načelnika Vojno-civilne uprave koji se u ukrajinskim medijima često naziva ruskom marionetom, u planu je i snabdevanje ruskih fabrika semenkama suncokreta.

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar