Home VestiEkonomija Srbija pregovara o dolasku Mercedesa i Tojote

Srbija pregovara o dolasku Mercedesa i Tojote

by bifadmin

Srpski zvaničnici pregovaraju, prema izvorima Nedeljnika, s predstavnicima nemačkog Mercedesa i japanske Tojote o otvaranju njihovih auto-fabrika u Srbiji.

Ni Srbija ni Mercedes nisu isti kao pre 15 godina kad je taj automobilski div „otkačio“ Srbiju i izgradio fabriku u Mađarskoj, naveo je Nedeljnik, ističući da je ta nemačka kompanija daleko odmakla u elektrifikaciji automobila, a u Srbiji je stasala klasa IT radnika sposobnih da rade u tehnološkim auto-kompanijama.

„Pregovori uveliko traju s nekoliko svetskih proizvođača automobila. Najdalje se otišlo u pregovorima s Mercedesom“, potvrdio je u trećoj nedelji maja visoko pozicionarni funkcioner administracije u Beogradu.
Da se pregovara potvrdio je za Nedeljnik i dobro obavešteni preduzetnik uključen i u nemačku i srpsku poslovnu zajednicu.

„Iz ovako šture informacije teško je bilo šta zaključiti. Ne zna se koji je rang (nivo) menadžmenta-pregovarača Mercedesa, nepoznato je o kojoj se vrsti fabrike pregovara (automobila, dostavnih vozila, motora, delova ili baterija), a može se spekulisati da li je pojava Mercedesa neka vrsta ‘šargarepe’ u političkom paketu Nemačke i EU, namenjenom Srbiji“, naveo je Nedeljnik.

Velika japanska automobilska kompanija poslala je pismo o namerama opštini Inđija u kome traži detaljnije izmene Prostornog plana placa na kome treba da se gradi fabrika automobila vredna milijardu evra, potvrdio je predsednik opštine Vladimir Gak.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar