Home VestiEkonomija Srpski prevoznici traže hitne mere zbog cena goriva i najavljuju nestašice robe ukoliko se njihov problem ne reši

Srpski prevoznici traže hitne mere zbog cena goriva i najavljuju nestašice robe ukoliko se njihov problem ne reši

by bifadmin

U Srbiji je trošak evrodizela za legalnu transportnu privredu u poslednjih godinu dana porastao 39,2%. Tako su troškovi za ovo gorivo narasli na 45% ukupnih troškova poslovanja, čime je ugušena ekonomska održivost poslovanja, navode prevoznici a prenosi portal PlutonLogistics. Ukoliko se ovaj problem ne reši, dodaju, izgledne su nestašice robe koju neće imati ko da prevozi. 

Zato je poslovno udruženje drumskog saobraćaja Srbijatransport uputilo u sredu (18. maja) nadležnim državnim organima novu inicijativu za hitne mere za prevazilaženje problema koje izazivaju povećanja cena goriva.

Hitne mere koje prevoznici traže od Vlade Srbije odnose se na smanjenje akzica i drugih poreza i naknada u vezi sa gorivom za legalne prevoznike sa licencom u javnom drumskom transportu putnika i stvari.

“Prethodne mere Vlade Srbije i korekcija akcize na evrodizel gorivo za 15%, što sada iznosi 50,56 dinara po litru, nisu imale uticaja na pomoć sektoru javnog transporta putnika i stvari, s obzirom na to da je Zakonom o akcizama definisano da od 15. februara 2021. godine kupcu – kranjem korisniku derivata nafte – akciza na gasna ulja koja se koriste kao motorno gorivo za transportne svrhe za prevoz lica i stvari iznosi 50,12 dinara po litru”, kažu oni.

Udruženje zbog toga, kako se navodi, poziva na hitne mere za prevazilaženje problema koje izaziva povećanje cena goriva, uz podsticanje Vlade da smanji akcize i druge poreze i naknade u vezi sa gorivom.

Dodaju da bi nedostatak podrške industriji drumskog transporta, koja je suočena sa ogromnim povećanjem troškova, u narednim mesecima mogao rezultirati lancem blokada i bankrota bez presedana, uz ozbiljan inflatorni uticaj na troškove transporta, kao i nestašicama transporta i daljim poremećajima u lancima snabdevanja.

Više o ovoj temi možete pročitati na sajtu PlutonLogistics.

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar